
Un control de realització dels estudis de 3Cat a Sant Joan Despí [Foto: 3Cat]
Hi ha més xifres. Un any després de l’arrencada, 3Cat compta amb 1.170.000 usuaris registrats, ofereix 342.500 hores de continguts audiovisuals (va començar amb 280.000), i acumula un total 219 milions de reproduccions. Des de la posada en marxa, més d’un milió de dispositius s’han connectat setmanalment a la plataforma, que ha registrat un consum de 3,6 milions d’hores mensuals.
A l’estranger hi conviuen més de mig milió de catalanes i catalans. Com veuen el 3Cat? Entitats i federacions -liderades per Catalansalmon- han elaborat un dossier que posen en relleu les dificultats d’accés que té la comunitat catalana a l’exterior per consumir TV3 i, de retruc, la plataforma 3Cat.
La plataforma Catalansalmon ha elaborat un dossier que posa en relleu les dificultats d’accés que té la comunitat catalana a l’exterior per consumir la plataforma 3Cat
La problemàtica ve de lluny, segons subratlla el dossier. Des que l’1 de maig de 2012, Televisió de Catalunya va tancar les emissions per satèl·lit i va apostar per les transmissions per internet, aquesta mesura no va ser ben rebuda per la comunitat catalana a l’exterior, perquè l’ample de banda necessari per poder veure la televisió per internet era, aleshores, molt limitat.
Així, les catalanes i catalans que vivien en un país amb una connexió a internet “normal” es van quedar sense accés a TV3. A base d’anys, aquesta aposta per Internet s’ha anat fent accessible a més gent, a mesura que els seus serveis oferien amples de banda més accessibles.

Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio [Foto: Maria Cerezuela]
Així, segons Catalansalmon, la plataforma 3Cat “genera deficiències” i “el servei que ofereix és molt deficient, quan a la tècnica i a la usabilitat”. Entre les deficiències detectades a l’estranger, la més compartida entre les comunitats catalanes a l’estranger són les interrupcions constants en l’emissió. “És la queixa més universal dels usuaris de 3Cat arreu del món”, subratlla Catalansalmon. “Es fa gairebé impossible consumir els continguts sense experimentar talls constants en l’emissió. 3Cat és com Rodalies, però digital”, afegeix.
L’altra queixa té a veure amb els continguts inaccessibles des de l’estranger. “Som conscients del conflicte de drets en emissions per internet perquè es poden vulnerar drets d’emissió contractats per sèries alienes a TV3”, diuen. Ara bé, asseguren que “la majoria d’emissions pròpies de TV3 tampoc es poden veure des de fora”.
La publicitat intrusiva també figura en el llistat de queixes. “No només ens trobem que ens hem d’empassar publicitat per veure qualsevol contingut, per un anunci de 30 segons, el botó de l’‘skip ad’ apareix als 26 segons…”.
Les interrupcions constants en l’emissió és segons l’estudi “la queixa més universal dels usuaris de 3Cat arreu del món”, subratlla Catalansalmon
A més de l’excés de publicitat, els usuaris del 3Cat a l’estranger també posen l’accent en la usabilitat. “La cura en la usabilitat és sinònim de prestigi”, subratllen. Així, segons Catalansalmon, “quan visiones un vídeo, el botó de pausa apareix enmig de la pantalla. És molt molest! I no desapareix fins que no apartes el ratolí, i això després d’un grapat de segons”. I la darrera incidència té a veure amb les errades en la programació. “Hi ha un bon grapat d’errors”, assenyalen.

Font: 3Cat
Per tot plegat, Catalansalmon considera que “el servei del 3Cat a la Catalunya exterior és molt deficient amb VPN o sense”. I afegeix que “fa temps que intentem fer arribar les nostres queixes per poder accedir a continguts que són del nostres interès. Les queixes arriben, però les solucions no”, reblen.
Davant d’aquest escenari, des de la Catalunya Exterior s’insta a la Corpo que “es revisin els serveis, les connexions i s’ofereixin millores necessàries i solucions, per a que sigui eficaç l’accés i el funcionament de la plataforma 3Cat a l’estranger”. Sobretot perquè el mig milió de catalanes i catalans residents a l’exterior “puguin consumir continguts en català i ens permetin continuar connectats amb les nostres arrels”.
Aquest mes de juliol és prevista una trobada entre representants del 3Cat i Catalansalon per intentar trobar solucions a les mancances que té la comunitat catalana a l’estranger a l’hora de consumir el 3Cat.
3Cat estrena un club de lectura transmèdia