En primer terme, unes ulleres; al fons, la responsable de l’òptica solidària de Ziguinchor atenent una clienta [Foto: Xavier Pi / ACN]

La Fundació Ètnia Barcelona i el Fons Català de Cooperació, que canalitza la solidaritat municipal, volen crear una xarxa d’òptiques solidàries al sud del Senegal. El projecte ja s’ha traduït en dues botigues que ofereixen ulleres a preus assequibles a la regió de la Casamance: la de Ziguinchor, que va obrir el 2020, i la de Séhdiou, que va fer-ho ara fa pocs mesos. Aquí els ulls de la cooperació catalana també tenen una clara mirada de gènere, perquè qui gestiona les òptiques són dones d’entitats locals. “La botiga ens permet ser autònomes financerament i ajudar qui ho necessiti”, explica Fatou Akoyo, que porta la de Ziguinchor. El projecte també inclou sensibilitzacions a escoles perquè alumnes i professors ajudin a detectar casos.

El projecte d’òptiques solidàries al sud del Senegal n’amplia un altre, també centrat en la salut visual, que va arrencar ara fa set anys a la regió de Tambacounda. Aleshores, l’Ajuntament de Viladecans, l’ONG catalana Fallou i la Fundació Ètnia van començar a fer revisions oculars a les escoles de primària i secundària de la zona, i també als adults del poblat de Dar Salam.

Al país africà, la pobresa i la falta de recursos, lligades a la manca de personal qualificat, condicionen el dia a dia d’aquells qui pateixen problemes de visió. S’estima que al Senegal hi ha unes 200.000 persones que són cegues, i que més de 400.000 presenten trastorns oculars que, si no reben el tractament adequat, poden derivar-hi.

Amb l’objectiu de facilitar ulleres de qualitat a preus assequibles, aquells cribratges en centres escolars van traduir-se en la necessitat d’obrir òptiques solidàries a la regió de la Casamance. El projecte, de retruc, també contribuiria a empoderar les dones: perquè per gestionar-les es buscarien plataformes locals femenines.

La Fundació Ètnia i el Fons Català consoliden la de Ziguinchor, n’engeguen una a Sédhiou i estudien obrir-ne dues més

A partir del 2018 la idea va començar a fer-se realitat gràcies a la cooperació municipalista. El Fons Català va implicar-se en el projecte i aquell mateix any ja es va escollir tant l’associació com el lloc on s’obriria la primera de les òptiques. Es faria a Ziguinchor, a la seu de la Unió Regional Santa Yalla (URSY), una entitat que agrupa més d’un miler de dones i que contribueix a impulsar-ne la seva autonomia.

“Són dones lluitadores que estimen poder treballar per elles mateixes”, explica la presidenta de l’URSY, Aminata Mane. Entre d’altres, l’associació ofereix microcrèdits i a Ziguinchor, a més de la seu, també disposen d’una planta de transformació de productes locals (anacards i mangos) on hi treballen una cinquantena de dones.

A meitat de preu

L’òptica solidària Santa Yalla va obrir a finals del 2020 i des de llavors s’ha convertit en un referent a la regió. Es troba dins la seu de l’URSY i comparteix espai amb una botiga, una emissora de ràdio i una escola. Aquí totes les muntures que s’hi exposen són gratuïtes (les dona la Fundació Ètnia). Els clients han de pagar-ne els vidres i la graduació; això sí, a un preu molt per sota de la resta.

“Si en altres òptiques per a unes ulleres progressives pots pagar entre 150.000 o 200.000 francs CFA, aquí les mateixes et surten per 75.000”, concreta Fatou Akoyo. A més, als estudiants se’ls aplica un 50% de descompte sobre allò marcat a botiga.

Fatou Akoyo és una de les dues dones de la plataforma -l’altra és Boly Sy- que hi ha darrere el taulell de l’òptica i que va rebre formació específica per saber com gestionar-la. Un cop els clients surten del metge amb la graduació que els correspon i escullen la muntura, les dues responsables s’encarreguen de posar-hi els vidres.

La responsable de l’òptica solidària Santa Yalla, Fatou Akoyo, mirant com li queden les ulleres a una clienta [Foto: Xavier Pi / ACN]

Fatou Akoyo subratlla que, a més de la vessant solidària, l’òptica els ha permès “ser autònomes financerament”. “Ens permet ajudar a casa, afrontar l’educació dels nostres fills i allò que faci referència a la seva salut; a més, si hi ha algú que té necessitat, també el podem ajudar”, explica.

Per la seva banda, la presidenta de l’URSY també posa en relleu el paper social que té la botiga. “Gairebé arreu de la regió, tots aquells qui saben que poden fer-se les ulleres aquí, venen a encarregar-les”, explica Aminata Mane. De fet, la Unió Regional difon anuncis sobre l’òptica a través de l’emissora de ràdio que gestiona Santa Yalla, i també contribueix a què la gent la conegui amb sensibilitzacions en escoles dels diferents barris.

L’òptica solidària que hi ha a Ziguinchor ja genera beneficis, que es reinvertiran en accions socials. En els propers mesos, un cop acabin les classes, la Unió Regional Santa Yalla reformarà el parvulari de l’escola que hi ha a la seu; i amb els fons restants, també encararà la rehabilitació d’un centre que acull dones víctimes de violència de gènere.

Consolidar Sédhiou

A través del Fons Català, el projecte d’òptiques solidàries ha rebut aportacions dels ajuntaments de Viladecans, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Gavà, El Prat de Llobregat, Esplugues i Torelló. Entre el 2018 i el 2023, l’entitat hi ha destinat més de 134.000 euros.

A finals de l’any passat, a la botiga de Santa Yalla el projecte va sumar-hi una segona òptica. En aquest cas, a Sédhiou. Es preveu inaugurar oficialment al novembre. De moment aquesta botiga s’està consolidant, aprofitant també el model de la de Santa Yalla.

El projecte conjunt entre la Fundació Ètnia i el Fons Català, però, va més enllà. Perquè la intenció és acabar creant una xarxa d’òptiques solidàries a la regió de la Casamance, obrint-ne de noves a Kolda (on ja s’han fet prospeccions per escollir-ne l’associació de dones que la gestioni) i a Tambacounda.

A més, també es preveu que optometristes catalans es desplacin al Senegal per fer formacions a l’hospital de Ziguinchor i comparteixin coneixements sobre noves tècniques europees per tractar problemes visuals.

L’òptica solidària de Ziguinchor que han impulsat el Fons Català de Cooperació i la Fundació Ètnia [Foto: Xavier Pi / ACN]

“Un abans i un després”

El president del Fons Català, Jordi Cuadras, subratlla que el projecte d’òptiques solidàries representa “un abans i un després” per a la població de la Casamance. “La salut visual és crucial a l’hora de tenir moltes més oportunitats; i a través d’aquesta iniciativa, podem garantir-les”, explica Cuadras, que recorda també els descomptes que s’ofereixen als estudiants.

A més, el president del Fons Català posa en relleu que, en el cas de Santa Yalla, l’òptica solidària ja contribueix a finançar altres iniciatives socials que porta a terme la plataforma de dones. “Per tant, és un model d’èxit que preveiem anar replicant per acabar creant un xarxa de quatre òptiques al sud del Senegal”, conclou Cuadras.

L’òptica solidària és un dels llocs que ha visitat la missió institucional del Fons Català que ha viatjat al país africà, un dels estratègics de la cooperació municipalista.

El Fons Català impulsa un projecte per reforçar l’atenció dels pacients amb malalties mentals a zones rurals del Senegal
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram