El departament d’Acció Exterior de la Generalitat ha fet una crida al centenar de comunitats catalanes d’arreu del món a “donar un cop de mà” aquells catalans i catalanes que han quedat atrapades com a conseqüència del coronavirus.

En una carta signada per Rafel Caballeria, cap del Servei de la Catalunya Exterior, s’assegura que “cada dia el número de persones que ens contacten augmenta” tenint en compte que “la mobilitat cada vegada està més limitada”.

Caballeria indica que “son molts, centenars, els catalans que s’han vist sense possibilitats de tornar a casa amb normalitat”. Així, la crida feta per Acció Exterior va dirigida a aquelles persones que estan disposades a col·laborar en l’acompanyament d’aquells qui no han pogut tornar a casa. Per fer-ho l’únic requisit és contactar amb al departament indicant la ciutat on resideixen.

El Govern català, a través del departament d’Acció Exterior, ja ha atès més d’un miler catalans atrapats arreu del món provocat per les conseqüències del coronavirus. En total, més de 400 casos atesos gràcies a la coordinació de les diferents delegacions del Govern català arreu del món.

La majoria de consultes provenen de ciutadans que es troben al continent americà, a Europa i al sud-est asiàtic. Els EUA i l’Argentina són els països des d’on més ens han contactat. També de Mèxic, el Perú, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Gàmbia, el Marroc o Austràlia.

Dels 400 casos atesos, els catalans han rebut l’atenció, l’acompanyament i l’escalf en les diferents delegacions del Govern català a l’exterior i també de les diferents comunitats catalanes. En cada cas s’ha proporcionat informació i suport adaptat a cada circumstància, tenint en compte l’estat de salut, les necessitats de cada persona i la situació del país.

“En ocasions les solucions no són immediates, i algunes persones es troben sense recursos, o atrapats a aeroports, o a indrets sense possibilitats de pernoctar, per posar alguns exemples”, admet Caballeria. Per això, davant d’aquest escenari, el Govern català busca la complicitat de les diferents comunitats catalanes, qui en alguns casos, ja ha participat en l’acompanyament de catalans atrapats pel món.