L’expresident croat Stjepan Mesić impulsarà la creació d’un comitè de suport als presos polítics catalans a Croàcia. Així ho ha comunicat al conseller d’Acció Exterior del Govern català, Alfred Bosch, amb qui s’ha reunit a Zagreb en el marc del seu viatge oficial a Croàcia i Eslovènia.

Mesić ha assegurat que “ningú hauria d’estar empresonat per les seves idees, i això és un dret essencial de qualsevol ciutadà europeu”. L’expresident croat ha recordat que ell també va ser un pres polític, i que això el porta a “tenir una gran comprensió” pel cas català. Bosch s’ha compromès a posar en contacte l’expresident Mesić i els presos polítics perquè puguin parlar directament entre ells.

“El que ha d’imperar és la democràcia, el diàleg i els drets humans”, ha reblat Mesić. Bosch ha volgut fer un reconeixement a la trajectòria de Mesić com a últim president de l’antiga Iugoslàvia i president de Croàcia durant deu anys: “És una llegenda històrica i no entén perquè l’estat espanyol opta per mecanismes com ara enviar polítics a la presó, l’exili i la repressió contra la ciutadania”.

El conseller ha agraït la solidaritat de l’exlíder croat amb Catalunya i la iniciativa de crear un comitè de suport als presos polítics catalans. Mesić ja havia mostrat anteriorment el seu suport en la defensa dels drets fonamentals del govern català.

Bosch ha iniciat un viatge oficial que s’allargarà demà dissabte a la capital d’Eslovènia, Ljubljana.