Foto: D’esquerra a dreta, el periodista de France Télévision William Kromwel, l’antic Alt Comissari de la República Francesa a Nova Caledònia Alain Christnacht, la professora d’Història Contemporània Sarah Mohamed-Gaillard, i l’alt funcionari canac Jacques Wadrawane

Aquest diumenge 4 d’octubre Nova Caledònia celebrarà el segon referèndum d’independència on estan cridats a les urnes 180 electors. Coincidint amb l’aniversari de l’1 d’octubre, la delegació del Govern a França va celebrar ahir un debat sobre la història del referèndum de Nova Caledònia.

L’acte va comptar amb tres personalitats destacades: l’antic Alt Comissari de la República Francesa a Nova Caledònia i coredactor dels Acords de Nouméa Alain Christnacht, la professora d’Història Contemporània especialitzada en Oceania Sarah Mohamed-Gaillard, i l’alt funcionari canac Jacques Wadrawane. A més, el col·loqui va ser moderat pel periodista de France Télévision William Kromwel, especialista de Nova Caledònia.

OPINIONS CONTRASTADES

El delegat del Govern català a França, Daniel Camós va obrir l’acte remarcant que “l’actitud de la República Francesa i la del Regne d’Espanya no ha estat la mateixa, en el sentit que a Nova Caledònia s’ha aconseguit trobar una solució política a un conflicte polític, que inclou l’instrument del referèndum”.

Durant el debat, Alain Christnacht, va explicar que la clau per arribar a un acord va ser el fet que “la gent s’adona que la violència és un carreró sense sortida, que totes dues poblacions poden anul·lar-se però que cap no pot vèncer”. Christnacht va explicar que “no és obligatori que hi hagin tres referèndums, El que sí era obligatori era el primer. Però en qualsevol cas, els tres són possibles”.

La professora Sarah Mohamed-Gaillard va afirmar: “no sé quin Estat actualment té els mitjans econòmics per ser totalment independent, ens trobem en una situació d’interdependències”. En aquest sentit, va fer seva la citació de Jean-Marie Tjibaou: “ser sobirà és escollir les seves dependències”. “El vot independentista és també un vot identitari”, va reblar.

L’alt funcionari Jacques Wadrawane va parlar de la complexitat de la societat caledoniana, destacant que “encara queda molt per fer”. “El consens és molt important, perquè per als canacs no hi ha democràcia. Tenim dos sistemes que coexisteixen, amb un dret consuetudinari que dirigeix les relacions entre els canacs; es tracta de dues societats paral·leles”, va dir.

El debat es pot visionar amb subtítols en català al canal de Youtube del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram