El consultor en comunicació Daniel Condeminas, participarà del 25 al 29 de novembre al Seminari Internacional Experiències de Revitalització de Llengües Indígenes que tindrà lloc a les ciutats de Santiago de Xile i Temuco (Xile). Ho farà juntament amb el sociolingüista basc Beñat Garaio, com a únics representants europeus.

Condeminas hi intervindrà com a ponent en l’apartat dedicat a “revitalització lingüística en mitjans de comunicació. Xarxes socials i espais públics”. Col·laborador d’Exterior.cat, Condeminas té un ampli coneixement de l’entorn mediàtic i la situació de les llengües indígenes al continent americà, ja que en els darrers divuit anys ha estat conferenciant o coordinador de seminaris formatius a Guatemala, Equador, Panamà, Colòmbia, Veneçuela, Mèxic i el mateix Xile.

El seminari compta amb una programació de taules rodones i conferències on els experts i representants d’organitzacions indígenes de Xile i Perú. L’organitza la Sotsdirecció de Pobles Originaris del Ministeri de les Cultures, les Arts i el Patrimoni xilè.

S’enmarca dins l’Any Internacional de les Llengües Indígienes proclamat per l’ONU, i té com a objectiu principal esdevenir un espai de reflexió i intercanvi d’experiències entre els distints territoris de dins i fora de Xile respecte el processos de dinamització i normalització de llengües no oficials o minoritzades, a través d’actors directes o representants d’entitats o organitzacions que els protagonitzen.

Entre d’altres temes que es tractaran durant aquestes quatre jornades, destacaran l’aprenentatge de les llengües a la infantesa i l’escola, els drets lingüístics, la propietat intel·lectual, l’art i la cultura, i el paper de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

A Xile existeixen 7 idiomes indígenes: l’aimara, el quítxua, -que trobem en altres territoris sudamericans- el rapa nui, el kawésqar, el yagan, el mapuzungun –també parlat a l’Argentina- i el ckunza, que seran qüestió prioritària d’aquestes jornades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram