
Una activitat del projecte de la Fundació Hospitalàries i la Benito Menni a Togo. [Foto: cedida]
Al nord d’aquest país hi ha la regió de la Savana, que limita amb Burkina Faso i que ha estat colpejada pels conflictes armats i el gihadisme del Sahel els últims anys. Això genera un “flux constant” de refugiats cap a Togo, en gran part dones i nenes, destaquen des de la Fundació Benito Menni. Segons dades de l’ONU, el 65% de les dones desplaçades al nord de Togo són “caps de família”, és a dir, que s’encarreguen de tenir cura i de protegir la seva família totes soles.
Feina sobre el terreny
La manca de recursos per atendre aquestes persones afecta també la seva salut mental. Per tot plegat, aquesta iniciativa busca millorar la seva qualitat de vida i oferir-los programes de formació per potenciar les seves oportunitats laborals. A més, els donen suport psicosocial per superar “traumes associats al desplaçament i a la violència de gènere”. El projecte, tal com indiquen al Línia des de la Comissió de Solidaritat de la Fundació Hospitalàries, ja està en marxa des de principis d’any i estan a l’espera de fer la primera reunió per analitzar com està funcionant.
La iniciativa es porta a terme gràcies a la tasca del personal que les Germanes Hospitalàries tenen sobre el terreny a Togo, en concret al Centre de Salut de Yendube, cosa que assegura que la feina es fa des d’un “profund coneixement” del context local i de les necessitats de la comunitat.
Un recapte amb intenció
Per tot plegat, la Fundació Hospitalàries està organitzant campanyes solidàries per recaptar fons des de Martorell i des de la resta de centres que té arreu del país. Aquesta recollida de fons, tanmateix, s’ha dissenyat amb un criteri molt marcat. Segons expliquen des de la Fundació Hospitalàries, estan fomentant el recapte intern, és a dir, que estan recollint diners que donen els treballadors de l’hospital martorellenc, així com els pacients i les seves famílies.
Tot i que, diuen, no es tanquen a rebre donacions externes, l’objectiu de la Fundació és “sensibilitzar” la comunitat sanitària i fomentar els seus llaços d’unió. “Diu molt de l’estratègia de la direcció de la Fundació”, destaquen des de les Hospitalàries.
Amb tot, la voluntat és assolir 34.384 euros de recaptació al llarg d’aquest any, a través d’actes solidaris per Sant Jordi –es van vendre roses, punts i llibres de segona mà– o per Nadal. Tanmateix, el projecte s’acabarà tant sí com no, s’arribi o no a la xifra.
Historial de projectes
Aquesta iniciativa a Togo no és la primera que contribueix a impulsar aquesta entitat amb seu a Martorell. De fet, entre el 2021 i el 2023, la Fundació Hospitalàries va recaptar prop de 8.700 euros que van anar a parar a un projecte de cooperació per a la salut mental a Yaoundé, al Camerun, una missió que també van desenvolupar de la mà de la Benito Menni. L’any passat, a més, Hospitalàries Martorell va aconseguir reunir 9.100 euros per donar suport a una iniciativa de millora de l’atenció terapèutica a l’Índia, també conjuntament amb la Benito Menni.
Des de la Fundació Hospitalàries remarquen que volen contribuir a fomentar l’atenció a la salut mental arreu del món, “donant continuïtat als valors d’hospitalitat, solidaritat i justícia social”.
Ana Gonzalez, de Martorell a Harvard: “Quan penses en recerca, els Estats Units són referents”