El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un míting [Foto: Lluís Sibils / ACN]

El PSC ha tornat a guanyar unes eleccions catalanes a l’exterior. El 12-M passat, amb Salvador Illa com a candidat, els socialistes van obtenir un 26,17% dels vots, sent la força més votada per la Catalunya exterior. Amb les dades que ofereix el portal Vullvotar.com, l’única vegada que els socialistes havien aconseguit ser la primera força en unes eleccions al Parlament de Catalunya va ser en els comicis de 2010 -amb José Montilla com a presidenciable- superant per primer cop Junts (aleshores Convergència i Unió).

Des que la Catalunya exterior té dret a vot -les eleccions catalanes de 1988-, Junts (aleshores Convergència i Unió) ha estat el clar dominador. De 12 comicis, els juntaires han estat guanyadors en 10 ocasions. De Jordi Pujol a Artur Mas fins a Quim Torra. El vot convergent ha estat molt fidel durant més de tres dècades en la Catalunya exterior amb uns percentatges de vot força similars, tot i que en aquestes darreres eleccions han sumat el resultat més baix (amb un 22,96%).

El PSC es refà del pas pel desert del procés

Els socialistes, que generalment havien tingut una tendència molt similar en les eleccions catalanes a l’exterior sent la segona més votada, han pogut trencar l’hegemonia de Junts després de passar un calvari durant els anys del procés. En la darrera dècada, marcada pel procés, el PSC va viure els pitjors resultats.

El 2015, amb l’eclosió de Ciutadans va caure del segon lloc i va tocar fons sent la cinquena força amb un 6,94% dels vots. Aquesta tendència que es va mantenir el 2017 -amb un lleuger increment (10,56%)- i el 2021 -amb un 18,09% dels vots-. Amb la desaparició de Ciutadans, els socialistes han recuperat la seva millor versió fins a obtenir un 26,17% dels vots en les eleccions de 2024, i guanyant, així, les eleccions al Parlament de Catalunya.

ERC perd pistonada i el PP puja fins el tercer lloc

En les eleccions del 12-M, ERC ha estat superada pel PP després d’una dècada prodigiosa pel republicanisme català. Amb el procés, Esquerra es va fer fort entre l’electorat a l’exterior. Així, des de 2012, que es va situar com a segona força desbancant el PSC (amb un 15,71% dels vots), l’ascens d’Esquerra va tocar sostre el 2017 quan va quedar-se a cinc punts de guanyar les eleccions catalanes a l’exterior. Des d’aleshores, els republicans han passat d’un 21,52% a l’11,56% dels vots en les darreres eleccions catalanes.

Mentrestant, el PP, ha fet el camí invers. El 2021, amb només el 3,53% dels vots, els populars van tocar fons sent la vuitena força entre l’electorat català a l’estranger. I el 12 de maig passat, amb un 11,63% dels vots el PP s’ha situat en tercera posició, un lloc que no ocupava des d’abans del procés.

En la pèrdua de força del bloc independentista s’hi suma la CUP. Els cupaires van tocar sostre en les eleccions de 2015, sent la segona força més votada a l’exterior amb un 10,32%, només superada per Junts pel Sí (Junts + Esquerra). Des d’aleshores, els cupaires han anat reculant: un 5,73% (2017) fins el 4,09 (2024).

El PSC (també) s’imposa a la Catalunya Exterior en les eleccions del 12-M
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram