El secretari d’Afers Europeus, Multilaterals i Cooperació al Desenvolupament del Govern, Agustí Fernández [Foto: Govern]

Sota aquest títol “El paper de les regions en la construcció europea”, la Delegació del Govern a Portugal i la Universitat Portucalense han organitzat una conferència per debatre la rellevància dels poders locals i regionals en el projecte europeu, concretament com a motors del desenvolupament econòmic sostenible i com a actors fonamentals en la promoció de la participació ciutadana en la construcció europea.

En el marc de la commemoració del Dia d’Europa, la iniciativa aplega representants de les principals institucions a nivell regional català i del nord de Portugal, com el secretari d’Afers Europeus, Multilaterals i Cooperació al Desenvolupament del Govern de Catalunya, Agustí Fernández.

Per la part portuguesa, compta amb les intervencions del president de l’Euroregió de l’Eix Atlàntic i alcalde de Viana do Castelo, Luís Nobre; del president de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament Regional del Nord (CCDR-N), António M. Cunha; i Paulo Silva, president de de l’Associació Paredes per la Inclusió Social – Europe Direct Àrea Metropolitana de Porto. La sessió és moderada pel director adjunt del Jornal de Notícias, capçalera líder al nord de Portugal, Rafael Barbosa.

“L’actual context geopolític demana cada cop més unitat i una Europa més forta”, subratlla el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis

Tots ells intervenen en la primera sessió dedicada al potencial de les regions per donar resposta als reptes contemporanis de la transició ecològica i digital, així com de les desigualtats socials. El diàleg servirà per reflexionar com el món regional i local, com a motor econòmic i promotor de la participació ciutadana, pot potenciar el seu paper en la construcció europea.

“L’actual context geopolític demana cada cop més unitat i una Europa més forta. Per a aquest designi, les regions són imprescindibles, a més de ser aquelles capaces d’afirmar els valors europeus i democràtics i de potenciar ecosistemes d’innovació social que promoguin el creixement econòmic”, afirma el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis.

La segona sessió de la jornada reuneix acadèmics per debatre sobre el pes que poden assumir els poders locals i regionals davant els actuals desafiaments globals. Per part de la Universitat Portucalense, hi hi intervenen els professors de Relacions Internacionals Pedro Ponte e Sousa i Pascoal Pereira. El professor de Ciència Política i Relacions Internacionals Giuiliano Braga hi participa per part de la Universitat del Minho.

L’acte s’emmarca en l’estratègia del Govern de potenciar la presència i influència de les regions en el projecte europeu i, especialment, de Catalunya. En aquest sentit, el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha realitzat recentment una sèrie de reunions institucionals a Brussel·les, com ara amb el secretari general del Comitè Europeu de les Regions, Petr Blížkovský.

Illa reclama “lideratge” perquè Europa “faci un pas endavant i abandoni la ingenuïtat estratègica”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram