
Duch, en la trobada davant de la seu del departament [Foto: Govern]
En concret, les tres activistes s’acullen al Programa Català de Protecció a Defensores i Defensors dels Drets Humans, una iniciativa impulsada pel Govern de Catalunya a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb l’objectiu d’enfortir les seves capacitats i ampliar la seva xarxa de suport.
“Intentem ajudar-les des de molts punts de vista: des d’un punt de vista personal, des d’un punt de vista professional, però també des de la continuïtat de les seves causes”, ha explicat el conseller després de la reunió.
Les activistes participen en el Programa Català de Protecció a Defensores i Defensors dels Drets Humans
En un context internacional cada cop més complex, amb la reducció de l’ajut humanitari per part de països com els Estats Units, el conseller ha deixat palès la necessitat de programes com aquest: “Estem veient que els escenaris internacionals s’estan complicant. Aquesta era una de les línies de la reunió d’avui. Entendre com se’ls pot ajudar i les causes que defensen”.
En aquest sentit, Duch ha fet valdre el paper fonamental de la cooperació catalana en aquests països, i ha insistit que la implicació catalana ha de ser continuada més enllà del programa: “Que això no sigui un parèntesi, sinó que d’alguna manera sigui un moment també de reflexió conjunta sobre com ajudar”.
A més, el conseller ha recordat que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ja treballa en aquests territoris i s’alinea així amb els esforços de les activistes.
Les defensores, per la seva banda, han compartit les seves realitats i el deteriorament dels drets humans als seus països: Zuhal Sherzad ha detallat la seva tasca a l’Afganistan per defensar el dret a l’educació de les dones; Yesica Méndez ha exposat les condicions de les comunitats camperoles de la regió de Magdalena Medio, a Colòmbia, una zona marcada per la presència de grups armats i greus problemes de subsistència; i Edipcia Dubón, de Nicaragua, ha denunciat la situació d’apàtrides dels nicaragüencs expulsats del seu país, que es veuen obligats a viure sense un estat que els aculli.
El programa també acull una defensora de Palestina que, per raons de seguretat, no ha pogut participar en la trobada.
El compromís del Govern amb els drets humans
El Programa Català de Protecció a Defensores i Defensors dels Drets Humans és una acció del Govern de Catalunya que té com a objectiu protegir a persones defensores en situació de risc i acompanyar-les en un procés de recuperació i descans, apoderament i enfortiment de la seva xarxa de suport internacional.
Des del 2016, el Programa ha acollit 27 defensors i defensores en situació de risc (5 homes i 22 dones) de Colòmbia, Mèxic, El Salvador, Nicaragua, Filipines, RDC, Iraq, Afganistan i Palestina.
La iniciativa inclou una acollida de 6 mesos a Catalunya, durant la qual es porta a terme un programa integral d’atenció psicosocial i cures, formació i incidència i enfortiment de la xarxa de suport (a Catalunya, estat espanyol i Europa). La coordinació i gestió del programa va a càrrec de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi i hi participa l’Ajuntament de Sant Cugat.
El programa està vinculat amb el “Programa de Protección y Acogida Temporal a Defensores de Derechos Humanos Amenazados” de l’Oficina de Drets Humans del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, com la resta de programes de protecció de les comunitats autònomes.
Arrenca el procés participatiu del Fòrum Català per la Pau