La secretària general del departament, Lorena Elvira, i el conseller Jaume Duch, en la comissió al Parlament [Foto: Govern]

El departament d’Unió Europea i Acció Exterior és, de moment, el qui ha canviat menys de cares de tot el nou govern socialista. Prova d’això és que gairebé un mes després del nomenament de Jaume Duch com a nou conseller de l’acció exterior catalana el departament té pocs canvis en relació a d’altres conselleries. Segons el diari ARA, dels 167 secretaris i directors generals que constitueixen l’estructura de l’executiu del PSC, Salvador Illa ha decidit mantenir-ne 47 que ja treballaven al Govern de Pere Aragonès; n’ha rellevat 98 i li queden 22 per nomenar.

Segons ha pogut saber Exterior.cat, el conseller Duch ha aterrat al Govern amb la intenció de no canviar massa cares a les primeres de canvi. Això sí, és probable que durant la tardor, i un cop el departament agafi embranzida, pugui haver cares noves. Així, de l’anterior govern d’Esquerra ha rescindit Bernat Costas -l’anterior secretari general- que ara ocupa Lorena Elvira, a més de l’oficina de comunicació del departament (Adrià Attardi ha rellevat Txell Parramon) i ha incorporat Marc Farràs com a nou assessor especial en comunicació substituint Míriam Ballber, tot i que ja treballava en el departament.

La resta de novetats del departament són Marc Vaccaro, com a cap de l’Oficina de Relacions Institucionals; Maria Jové, com a cap de protocol i Isabel Moya, com a cap de secretaria.

Continuen els quatre directors generals del govern anterior: Dotor, Caballeria, Vives i Alcoceba

Tot i l’arribada del nou govern del PSC, el departament d’Unió Europea i Acció Exterior manté quatre directors generals: Anna Dotor (DG Acció Exterior), Rafael Caballeria (Director de la Catalunya Exterior), Gerard Vives (DG Afers de la Unió Europea) i Yoya Alcoceba (DG Cooperació al Desenvolupament). Vives és l’únic que va incorporar-se durant el mandat de Junts al capdavant del departament, i la resta, amb Esquerra.

A més, també el Govern Illa ha donat continuïtat Ernest Poy (subdirecció general de Suport a l’Acció Exterior); Eva Mestre del Pozo (subdirecció general de gestió d’ajuts i recursos); Laia Pou (servei de planificació, seguiment i avaluació); i Antoni Ferrer (servei de coordinació i participació). Miquel Royo, fins ara secretari d’Acció Exterior del Govern, ha renunciat al càrrec, a l’espera de nou nomenament.

Les delegacions, més a l’expectativa

Les delegacions a l’exterior continuen més a l’expectativa. Fins ara, l’únic relleu ha estat a Madrid, una delegació que penja directament de Presidència. La socialista Núria Marín ha rellevat el republicà Joan Capdevila. Queda pendent la Casa de la Generalitat de Perpinyà, que també va lligada a Presidència i que, de moment, encara manté el delegat Alfons Quera.

Una plaça que aviat tindrà nou inquilí és la delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les. A mitjans de juny el fins aleshores delegat Ignasi Centelles va renunciar-hi, i des d’aleshores la delegada adjunta del Govern davant la Unió Europea, Laura Rius és qui ha assumit tot el protagonisme. El conseller Duch ha reiterat que Brussel·les és una plaça estratègica en l’acció exterior del govern del PSC. “La delegació del Govern davant la UE ha d’incrementar el seu nivell d’interlocució i de diàleg amb les institucions i amb les direccions generals de la Comissió”, va dir Duch en una entrevista a La Vanguardia.

Tot i que el conseller ha reiterat públicament que “el govern complirà l’acord de consolidar i ampliar la xarxa de delegacions a l’exterior” que va acordar amb Esquerra i Comuns, els delegats i delegades viuen a l’expectativa en aquestes primeres setmanes del govern d’Illa.

El vot del PSOE a favor de reprovar que les delegacions catalanes actuessin de “manera deslleial amb l’Estat” durant el procés les ha posat, novament, en el punt de mira

Primer, per la intervenció del conseller Duch (la setmana passada) davant la comissió d’Unió Europea i Acció Exterior, on va deixar clar que “vol redefinir les delegacions perquè actuïn “al marge d’ideologies”, amb “lleialtat” i “dins del marc competencial”. I segon, perquè el PSOE (juntament amb el PP) van votar (la setmana passada) a favor de reprovar que les delegacions catalanes actuessin de “manera deslleial amb l’Estat” durant el procés. Un fet que posa les delegacions, un altre cop, en el punt de mira.

Així, la primera trobada presencial a Barcelona del nou conseller Duch amb els delegats i delegades del Govern, prevista per al mes d’octubre, pot definir quina serà l’estratègia del PSC quant a les delegacions del Govern a l’estranger i si, finalment, es produiran canvis o no en el lideratge de les mateixes delegacions.

Qui és qui a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram