
El conseller Duch, durant la seva intervenció en el fòrum internacional de l’Aliança de Civilitzacions de Nacions Unides [Foto: Govern]
Al llarg del debat, Duch també ha demanat “deixar de parlar de ‘migrants’ un cop són els nostres veïns”. “Quan comences una nova vida en un altre país ja no ets un migrant; esdevens ciutadà del lloc on vius”, ha constatat.
El conseller ha subratllat, a més, la importància de basar els discursos sobre la migració en fets i xifres: “A Catalunya, el 19% de la població ha estat immigrant, però la percepció de la gent és que aquesta xifra és més alta, del 30%, 40% o 50%, quan no ho és”. “Canviar les percepcions per la realitat és molt important, perquè les conseqüències polítiques són molt evidents”, ha alertat, finalment.
Des del fòrum internacional que se celebra a Cascais, el conseller ha defensat una visió més positiva sobre la migració
Ha estat a Cascais, Portugal, seu del desè fòrum de l’Aliança de Civilitzacions, la iniciativa per reduir tensions interculturals i construir ponts entre comunitats del món, creada pel secretari general de Nacions Unides el 2005, Kofi Annan. El viatge s’afegeix a la intensa agenda europea del conseller, que ja s’ha desplaçat tres vegades a Brussel·les i també ha visitat Andorra i França.
Una altra cita internacional clau per al foment de la convivència i la lluita contra la xenofòbia i el racisme serà el Fòrum Global de la UNESCO contra el racisme i la discriminació, que tindrà lloc a Barcelona els pròxims 10 i 11 de desembre.
Reunions amb actors polítics i empresarials

El conseller Jaume Duch i la secretària d’Estat d’Afers Europeus de Portugal, Inês Domingos [Foto: Govern]
També s’ha trobat amb el secretari general de la Cambra de Comerç i Indústria Luso-Espanyola, Francisco Contreras, i amb la representant de la presidència, Berta Cunha, per impulsar les relacions comercials i la projecció econòmica de Catalunya.
L’agenda del conseller continua amb la secretària d’Estat d’Energia, Maria João Pereira, per tractar qüestions relacionades amb la descarbonització, i amb la secretària d’Estat del Mar, Lídia Bulcão, sobre economia blava.
Precisament, per continuar abordant qüestions d’economia blava, es reuneix a l’Ocenário de Lisboa amb el president d’INOVAMAR, Miguel Marques, i representants del Consell d’Administració de la Fundação Oceano Azul.
Una comitiva d’alcaldes catalans coneixen projectes d’economia circular a Portugal