Foto: Anna Cabré, amb els seus dos fills, amb el llibre sobre els virus, a Munic [cedida]

Fa mig any, el món va paralitzar-se a conseqüència d’una pandèmia sanitària. De cop i volta, confinats a casa, la ciència va empoderar-se davant d’una nova realitat que està generant molta incertesa. Però, què és un virus? Quants n’hi ha al nostre voltant? On viuen? Són tots dolents? Com es reprodueixen? Com podem protegir-nos a nosaltres mateixos i els més vulnerables? Quins són els mecanismes de defensa del nostre cos? Per què calen les vacunes?

Totes aquestes preguntes es responen en el llibre La vida secreta dels virus, que acaba d’editar Zahorí Books, on s’explica tot el que cal saber sobre aquests organismes minúsculs i entremaliats, amb el rigor científic de cinc dones -dues d’elles catalanes, Anna Cabré i Alicia Pérez-Porro- que són doctores en diverses disciplines científiques i la il·lustradora, també catalana, de Mariona Tolosa.

La resta d’autores són Blanca Bernal, Laura García Ibáñez, Adriana Humanes i Ana Payo. Totes elles van impulsar el projecte Ellas lideran, que posa l’accent en la divulgació científica entre els més petits. El llibre es va forjar durant el confinament amb la intenció de positivitzar la pandèmia.

MÉS DIVULGACIÓ CIENTÍFICA

Alicia Pérez-Porro és biòloga marina i viu a Boston (Estats Units). “Hem tingut la necessitat d’explicar als nostres fills què està passant durant la pandèmia sense posar-los la por al cos. La meva filla només em pregunta: què és el coronavirus?”, explica. I va més enllà: “en un moment així, vull que ella entengui que no tots els virus són dolents, com ho és el coronavirus. Perquè els virus els necessitem per viure i és una cosa bona per als humans”.

Foto: Alicia Pérez Porro és biòloga marina i forma part del col·lectiu Ellas lideran [cedida]

Anna Cabré és oceanògrafa i física del clima i resideix a Munic (Alemanya). Fa uns mesos va publicar el llibre La mama se’n va a l’Antàrtida, on explicava l’experiència que també va compartir amb la resta de científiques que ara s’han unit per explicar els secrets dels virus. “Fa falta cultura científica! Amb aquest llibre pretenem que els pares puguin explicar als seus fills una informació acurada des d’una basa científica”, subratlla Cabré.

El llibre La vida secreta dels virus s’ha escrit en català i s’ha traduït en onze llengües més: castellà, euskera, italià, holandès, francès, polonès, eslovè, anglès, coreà, xinès, rus. Forma part d’una col·lecció que ha il·lustrat Mariona Tolosa que porta per títol La vida secreta de… que ja s’han editat tres volums: els mocs, les pupes i, ara, els virus.

La pandèmia ha posat davant del mirall la ciència. “Ara tothom valora la ciència, però els científics a Catalunya i Espanya viuen en unes condicions de retallades permanents que no passa en altres països del món. Com ens hem de preparar davant d’una altra pandèmia…? Aquesta hauria de ser una prioritat per als governants”, admet Pérez-Porro. Quan passi tot plegat, què passarà amb la ciència? Anna Cabré assegura que “dependrà de la pressió que faci la societat i espero que s’hagi pres consciència. Però potser els governants hi acaben passant de puntetes”.

Quan la pandèmia vagi de baixada, les dues científiques de Gràcia desitgen presentar el llibre de forma presencial a Barcelona. “Quan vius a fora, tot el que sigui connectar-se a casa ho busques. Ens vindrà molt de gust fer-ho”, coincideixen. De moment, el llibre es pot adquirir per Internet i té un cost de 14,95 euros.