Cristina Masoller i Meritxell Vilaseca lideren el projecte BE-LIGHT [Foto: UPC]

Un consorci internacional format per universitats, hospitals i empreses i el qual lidera el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que desenvolupa noves tecnologies basades en llum i intel·ligència artificial per a millorar el diagnòstic de diferents malalties.

Es tracta del projecte europeu BE-LIGHT, on prenen part set institucions acadèmiques, tres hospitals i set empreses d’Alemanya, França, Polònia, Suïssa i l’estat.

Les investigadores Meritxell Vilaseca i Cristina Masoller lideren el consorci, el qual compta amb un finançament de 2,5 milions d’euros procedents del programa Horizon Europe de la Unió Europea. Aquest projecte s’emmarca dins les accions Mare Sklodowska Curie i tindrà una durada de 48 mesos, fins al setembre de 2027.

El projecte BE-LIGHT suposa un nou pas endavant en el coneixement i en el diagnòstic de les malalties de la retina, i és que a partir de l’ús de les xarxes neuronals i les tècniques optogenètiques, les noves eines que es desenvoluparan permetre entendre millor el funcionament de la retina i l’intercanvi d’informació entre les neurones.

La posada en marxa de BE-LIGHT també permetrà el desenvolupament de nous instruments i mètodes clínics que siguin capaços d’obtenir imatges de vasos sanguinis o d’estructures oculars del pacient mitjançant tomografia òptica i optoacústica.

Eric González, de la UPC, puja al podi de la hackathon més rellevant del món
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram