Pilar Millan, d’Ulldecona, en un dels paratges de Tanzània, on viu [Foto: cedida]

El que va començar com un viatge de retrobament personal a l’Àfrica s’ha convertit en un bagatge idoni per crear “viatges d’autor”, personalitzats i responsables al continent mare. Pilar Millan, d’Ulldecona (Montsià), es va enamorar de Tanzània i ha format una família i una vida que es mou entre les dues cultures.

Ha creat Piks on Safari, una agència que promou viatges al país africà d’impacte positiu i local, allunyats d’estereotips, mites i del “volunturisme”. Amb el tanzà Henry Mwakajumba, director de cinema, mostren les curiositats i també els prejudicis, de viure entre “dos mons” en una minisèrie en línia. Mwakajumba presentarà a Ulldecona el seu film ‘Lost and Found’, que aborda, entre d’altres, la violència de gènere al seu país.

El somni de la falduda Pilar Millan era fer un viatge de vida, dels que no tenen bitllet de tornada. Fa prop de sis anys, en un moment en què la vida a Barcelona “se li va desmuntar”, va decidir viatjar a Tanzània amb unes amigues. El grup va tornar, però ella s’hi va quedar. Sis mesos, la primera etapa. “Vaig començar a encaixar una altra vida sense adonar-me’n”, reflexiona.

Una veïna d’Ulldecona promou viatges al país africà d’impacte positiu i local, allunyats d’estereotips, mites i del “volunturisme”

Anant i venint han passat prop de sis anys. Al país africà s’hi ha enamorat i ha creat una família amb el seu marit tanzà, Henry Mwakajumba, amb qui té dos nens petits. Viuen entre “els dos mons” i ho mostren en una minisèrie en línia amb la qual s’ha fet gran el seu primer projecte i en què mostren la seva experiència amb fotografies en una xarxa social.

Ella va obrir un compte per retratar les seves vivències i buscava “trencar amb els prejudicis i la distorsió” i desvincular tot el que relaciona Àfrica amb la pobresa i la misèria. L’interès que va despertar tot allò que mostrava va posar a rodar la idea. “El meu entorn volia vindre a experimentar-ho com jo i vaig pensar que venia del món del turisme de sempre, que és la meva passió, vivia en un lloc que la gent volia descobrir i podia aportar alguna cosa a un món d’injustícies”. Així va néixer Piks on Safari.

Pilar Millan amb el seu marit Henry Mwakajumba, a Tanzània [Foto: cedida]

Les persones interessades a viatjar a Tanzània volen anar a Zanzíbar i fer un safari. Ella intenta anar més enllà, “que la gent experimenti la seva pròpia vivència” al país i “trencar els estereotips a partir de “viure el continent negre d’una manera coherent”, resumeix Millan.

Quan un client contacta amb ells, primer s’hi reuneixen per “conèixer quin estil de viatge tenen al cap i plasmar-lo en una ruta”, sobre el mapa. Després els fa una proposta, adaptada als dies disponibles i als interessos particulars de cadascun, i inclou activitats culturals i tradicionals. En un viatge amb Piks on Safari pots aprendre a cuinar amb una de les seves veïnes que ofereix tallers de cuina tanzana i degustacions a casa seva.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram