Foto: Freepik

Durant el 2020, Catalunya va ser mencionada digitalment 100 vegades cada hora a nivell internacional. És una dada que recull un informe de DIPLOCAT de les mencions a Twitter, mitjans digitals, blogs i fòrums on Catalunya hi té presència amb l’objectiu de saber qui en parla, a on, quan i com.

La xifra de mencions durant els onze primers mesos del 2020 -que és el període que abasta l’anàlisi- és de 793.605. Aquí s’hi inclouen les mencions a Twitter (95%), mitjans digitals (4%), blogs i fòrums a tot el món, exceptuant Catalunya i Espanya. Això equival a 2.376 mencions diàries i 99 mencions cada hora.

La conversa sobre Catalunya va arribar a 188 països del món i un públic potencial de 1.600 milions de persones. L’informe també analitza la reputació digital, és a dir, el to general de les mencions. La majoria, són neutres (58%), seguides de les negatives (26%) i les positives (16%).

La secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster, assegura que “es tracta d’una eina molt útil a l’hora de dissenyar estratègies de projecció internacional, que es complementa amb d’altres de les quals també disposa l’entitat, com ara el monitoratge de mitjans internacionals o l’enquesta sobre la percepció internacional de Catalunya”.

La Covid-19 i la inhabilitació de Quim Torra

Pel que fa a les temàtiques, els tres temes estrelles de l’any 2020 van ser, en primer lloc i de manera destacada, l’evolució de la covid-19 i les mesures de confinament a Catalunya, seguit de la inhabilitació del president Torra, la situació dels presos polítics i la possible sortida de Messi del Barça.

Altres temes que van aparèixer amb força van ser l’empresonament d’Oriol Junqueras, la relació de Julian Assange amb Catalunya, mencions al llibre Homage to Catalonia de George Orwell, el temporal Glòria, els actes de la Diada Nacional, i temes i fotografies relacionades amb l’àmbit turístic.

La majoria de mencions negatives sobre Catalunya es refereixen a la Covid-19 i la gestió de la pandèmia, mentre que cal destacar una majoria de mencions positives o de solidaritat referents als temes polítics: des de la inhabilitació Quim Torra fins als presos polítics.

Pel que fa a la ubicació de les converses digitals sobre Catalunya, el 61% es concentra als següents països: Regne Unit (17%), Mèxic (13%), Estats Units (11%), França (11%) i Argentina (9%). A continuació segueixen Brasil (5%), Itàlia (4%), Alemanya (3%) i Bèlgica (2%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram