Punt final al 2024. Des del diari digital Exterior.cat fem un repàs de tots els fets que han estat destacables al llarg d’aquests 365 dies.
1. Jaume Duch, nou conseller d’UE i Acció Exterior
A mitjan agost, Jaume Duch es convertia en nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior rellevant Meritxell Serret. Duch aterrava a Barcelona després de 35 anys treballant en l’àmbit de la comunicació del Parlament Europeu. Continua llegint aquí.
2. El PSC s’imposa a la Catalunya exterior en les eleccions del 12-M
La Catalunya Exterior va votar socialista a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig passat, amb 5.433 vots (26,17%), seguida de Junts+, amb 4.766 vots (22,96%), i el PP, amb 2.415 vots (11,63%). Esquerra Republicana, com a quarta força, ha sumat 2.401 vots (11,56%); els Comuns, amb 1.533 vots (7,38); VOX, amb 1.180 vots (5,68%); la CUP, 850 vots (4,09%). Alhora i Aliança Catalana han obtingut 340 i 339 vots, respectivament. Continua llegint aquí.
3. El PSC (també) guanya les europees del 9-J a la Catalunya exterior
Després de guanyar les eleccions catalanes, el PSC també va adjudicar-se la victòria a la Catalunya Exterior en les eleccions europees del 9-J. Així, els socialistes han estat la formació política més votada, amb 3.217 vots (26,97%); seguit de Junts, amb 1.914 vots (16,04%); PP, amb 1.544 vots (12,94%); ERC-Ara Repúbliques, amb 1.326 vots (11,12%); VOX, amb 884 vots (7,41%); Podemos, amb 727 vots (6,09%); Sumar, amb 604 vots (5,06%). Continua llegint aquí.
4. Anna Navarro: de Califòrnia a número 2 de Puigdemont
L’empresària olotina resident a Califòrnia (Estats Units), Anna Navarro Descals es va convertir, a l’abril, en la número dos de la llista de Carles Puigdemont. Aleshores Navarro era vicepresidenta de producte, mercats internacionals globalització de l’empresa nord-americana Procore Technologies. Continua llegint aquí.
5. Estrena del Consorci Catalunya Internacional
Adeu Diplocat, hola Catalunya Internacional. L’aleshores consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va reivindicar la tasca internacionalitzadora de Catalunya en la presentació del nou consorci de la Catalunya Internacional -que va rellevar DIPLOCAT, el juny passat-. Continua llegint aquí.
6. Cessen els dos primers delegats del Govern a l’exterior
Els delegats del Govern a l’exterior Isidre Sala i Eric Hauck han estat destituïts. Sala ha liderat durant cinc anys la delegació dels Estats Units i el Canadà, i Hauck, va exercir com a delegat al Sud-est d’Europa des de 2017, tot i que havia guanyat un concurs que l’acreditava com a delegat fins el 2026. Continua llegint aquí.
7. Prešov respira cultura catalana en l’Aplec internacional 2024
Prešov acull aquest cap de setmana el 36è Aplec internacional de cultura catalana. La delegada del Govern a Europa Central Krystyna Schreiber ha presidit l’acte juntament amb l’alcalde de la ciutat Frantisek Ol’ha. Es tracta de l’aplec més gran de cultura popular catalana celebrat fora del país, que anualment organitza Adifolk. Continua llegint aquí.
8. El món casteller internacional es reivindica: espectacular diada a Tarragona
El món casteller internacional ha viscut, aquest dissabte a Tarragona, una diada espectacular. Prova d’això és que les colles participants -Colla Castellera de Madrid, Xiquets de Copenhaguen, Castellers de París i els Castellers d’Andorra- han mostrat un gran nivell en aquesta quarta edició consolidant-se en el marc de la 29a edició del Concurs de Castells. Continua llegint aquí.
9. La CatEscola de Berlín, nou centre a l’exterior amb cursos acreditats de català per a infants
La CatEscola de Berlín es va convertir, a la primavera, en el segon centre a l’estranger que oferirà cursos acreditats de català per a nens i nenes menors de 16 anys. Després que l’Escola Catalana de Londres incorporés aquesta formació en l’inici del curs 2023-2024, el centre de la capital alemanya posava en marxa la seva oferta com una prova pilot. Continua llegint aquí.
10. Es lliura el Premi Casal Català de l’Any 2024
El portal Exterior.cat va lliurar, al desembre, el Premi Casal Català de l’Any 2024, una distinció única i singular que reconeix la tasca de les comunitats catalanes a l’estranger. En aquesta segona edició, el Centre Català de Lausana n’ha estat el guanyador, i el Casal Català de Montevideo (Uruguai), el finalista. Continua llegint aquí.
11. L’Institut Ramon Llull obre un nou lectorat de català a la University College Dublin
L’Institut Ramon Llull ha impulsat l’obertura d’un lectorat de català a la University College Dublin, que estarà coordinat per la professora Eva Bru-Domínguez, actual presidenta de l’Anglo-Catalan Society. És el tercer que s’obre a Irlanda, després dels que s’imparteixen a la Maynooth University i la University College Cork. Continua llegint aquí.
12. Plataforma per la Llengua inaugura una nova seu a l’Alguer
Plataforma per la Llengua va inaugurar, al febrer passat, una nova seu a l’Alguer amb l’objectiu de multiplicar l’activitat en defensa de l’alguerès. Després de 10 anys de presència a Sardenya, la nova seu permetrà a l’ONG del català treballant perquè l’alguerès continuï sent llengua d’ús social i de prestigi. Continua llegint aquí.
13. 3Cat fa història: guanya el seu primer Premi Emmy Internacional
La sèrie documental “Punt de no retorn”, produïda i estrenada per 3Cat i dirigida pel periodista Raül Gallego Abellán, ha estat guardonada amb el prestigiós premi Emmy Internacional en la categoria de Short-form Series (sèrie documental de format curt). S’ha anunciat a Nova York, durant la gala de la 52a edició d’aquests premis, uns guardons que distingeixen els millors programes de televisió emesos i produïts fora dels Estats Units. Continua llegint aquí.
14. Mireia Del Pozo, primera dona catalana que guanya el Premi Mundial de la Pau per la Igualtat
L’experta internacional en igualtat, diversitat i gènere, i presidenta del Centre d’Estudis de les Dones d’Europa CEDE, Mireia Del Pozo, és la primera dona catalana que guanya el Premi Mundial de la Pau per la Igualtat. La distinció l’atorguen el Fòrum Mundial de la Pau, la Fundació per a la Pau Schengen, el Comitè de la Pau i el Gran Duc de Luxemburg. Continua llegint aquí.
15. El badaloní Jordi Fernández, primer entrenador català que dirigeix un equip de l’NBA
L’entrenador de Badalona, Jordi Fernández, i actual seleccionador del Canadà i tècnic assistent dels Sacramento Kings, es va convertir en el tècnic dels Brooklyn Nets, de la lliga de bàsquet NBA. És el primer català que dirigeix un equip de l’NBA. Continua llegint aquí.
16. Es lliuren els Premis Internacionals AMIC Mitjans de Proximitat
L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) va lliurar el març passat la primera edició del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat. La Revista Cambrils ha estat la guanyadora de la categoria en català, a més d’Outlier Media, de Detroit (Estats Units), en la categoria internacional, i el mitjà danès Der Nordschleswiger, en la categoria Unió Europea. Continua llegint aquí.
17. Voluntaris catalans als Jocs Olímpics de París 2024
Els Jocs Olímpics de Paris 2024 donaran el tret de sortida i la capital francesa ja bull amb l’esperit que vesteix la cita esportiva per excel·lència. Exterior.cat ha conversat amb dos catalans residents a París –Anna Mundet i Jesús Crespo-, qui exerceixen de voluntaris en els Jocs de 2024. Continua llegint aquí.
18. L’activista i investigador Vicenç Fisas, Premi ICIP Construcció de Pau
L’activista i investigador Vicenç Fisas ha estat guardonat amb el Premi ICIP Construcció de Pau. L’ICIP ha destacat Fisas per la trajectòria “extensa i continuada” en el camp de la investigació i de l’activisme per la pau i els drets humans, així com per la tasca feta en la mediació i l’anàlisi de conflictes. Rull ha donat les gràcies al guardonat en nom del Parlament i “d’allò que en diem humanitat”. Continua llegint aquí.
19. El català Jaume Castan, premiat com a millor professor de Dinamarca
El català Jaume Castan Pinos (Sabadell, 1984), professor associat de la Universitat del Sud de Dinamarca, ha estat distingit amb el Premi Docència 2024 que atorga el govern de Dinamarca. Li va atorgar la ministra d’Educació i Investigació del govern danès, Christina Egelund. Continua llegint aquí.
20. Es lliuren els XII Premis Internacionals Ramon Llull 2024
Ensemble Intercontemporain, Michal Brabec i Frans Oosterholt han guanyat els Premis 2024 a la Promoció de la Creació Catalana que s’ha lliurat a Ordino (Andorra) i el qual convoca la Fundació Ramon Llull. Continua llegint aquí.
21. La cuinera catalana Marta Minoves guanya l’European Young Chef Award 2024
La cuinera catalana Marta Minoves ha guanyat el European Young Chef Award 2024. La jove de 22 anys, representant de Catalunya a la 8a edició del certamen celebrat a Sicília (Itàlia), s’ha alçat amb el títol en guanyar per unanimitat del jurat el primer premi. Continua llegint aquí.
22. Bona Gents, Premi Internacional Joan B. Cendrós d’Òmnium
Òmnium Cultural atorga el 38è Premi Internacional Joan B. Cendrós al projecte Bona Gents, per la seva voluntat de projectar la llengua i la cultura catalanes internacionalment a través de la música, des d’un projecte de mirada jove. Els membres del jurat destaquen que Bona Gents aconsegueix enfortir els llaços de la diàspora catalana amb el territori. Continua llegint aquí.
23. Adifolk premia el periodista Quim Miró per difondre la cultura popular catalana al món
L’Associació per la difusió del folklore Adifolk ha distingit el periodista i director de la publicació Exterior.cat, Quim Miró amb el Premi Adifolk 2024 en la categoria de ‘Personalitat de l’Any’. L’associació ha concedit el guardó a Miró per “la projecció i difusió internacional de la tasca de promoció de la cultura popular catalana a través d’Exterior.cat, la publicació de referència que explica què fa Catalunya al món”, segons ha assegurat el jurat. Continua llegint aquí.
24. Bastia (Còrsega), seu de l’Aplec Internacional de la Cultura Catalana 2025
Adifolk ha fet oficial el nom de la ciutat que acollirà el 37è Aplec internacional de la cultura catalana 2025. Bastia (Còrsega) serà la seu de l’Aplec els dies 26, 27 i 28 de setembre de 2025, i agafa, així, el relleu de Prešov (Eslovàquia), la ciutat que ha acollit la darrera festa de la cultura popular catalana. Continua llegint aquí.