L’església de Santa Maria de l’Orto, a Roma [Foto: Arciconfraternita di Santa Maria dell’Orto]

El Cor Polifònic Alguerès interpretarà, aquest divendres 3 de novembre (19,30 h), el Cant de la Sibil·la -o, com es coneix a Sardenya, lo Senyal del Judici- a l’església de Santa Maria de l’Orto a Roma (Itàlia). Proposa una comparació musical entre dues de les versions del Cant de la Sibil·la, l’algueresa, més antiga, i la catalana, més contemporània.

Es tracta d’un cant medieval català que forma part de la tradició algueresa, ben lligat a la història cultural de la ciutat i que, malgrat les prohibicions després del Concili de Trento, no mai s’ha deixat de cantar a la nit de Nadal a l’Alguer, com tampoc a Mallorca, abans de la Missa del Gall. Un cant format per dotze estrofes que, en la celebració litúrgica de la primera vinguda del Jesucrist al món, anuncia i recorda en forma solemne la vinguda final del Salvador, per al dia del Judici Final.

També és prevista una conferència sobre ‘Lo Senyal del Judici: l’Alguer i el Cant de la Silbil·la’ a Università La Spienza

Del Cant de la Sibil·la se’n coneixen diverses versions, totes molt semblants. La de l’Alguer és una de les poques que ha mantingut la continuïtat i la forma primitiva. La seva lletra, ingènua i esgarrifosa alhora, ens retrotrau al temps en què les transicions temporals eren temudes, com moments de perill en què es podia ataüllar la fi del món, i havien de ser conjurades amb rituals que proclamaven la fe de la comunitat.

L’entrada és lliure i hi participaran Gabriele Catalano i Mariona Sagarra com a sibil·lers, Fabio Frigato com a òrgan, Alessia Sassu com a violoncel, Manuele Costantino com a trompeta, Riccardo Collu com a tambor, Carmela Mura com a narradora i M. Ugo Spanu com a director.

D’altra banda, el mateix divendres, a les 12 h, la Università La Spienza acollirà la conferència ‘Lo Senyal del Judici: l’Alguer i el Cant de la Silbil·la’, a càrrec de Giuseppe Calaresu, amb les intervencions de Carmela Mura i Mariona Sagarra, on s’explicarà la singular història d’aquest cant que l’any 2010 fou declarat per l’Unesco patrimoni immaterial de la humanitat. La professora Isabel Turull farà de moderadora.

Catalunya i l’Emília-Romanya avancen cap a una aliança mediterrània
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram