
Font: Casal Català de Conflent
El Casal Català de Conflent ha estrenat l’exposició Mostra de fustes de Catalunya i Occitània, a càrrec dels etnobotànics Albert Mallol i Mònica López. La mostra inclou prop de 180 espècies de fusta que es poden trobar al país. La majoria de la fusta és autòctona, però també n’hi ha algunes de foranes que es planten al territori o són invasores.
El projecte va iniciar-se l’any 2007 durant un transport de fusta tallada per a la tercera cuita de forns de rajoler de les Gavarres, a Sant Climent de Peralta (Girona). Tres anys més tard, després d’una tempesta de neu que va afectar Catalunya, Mallol va poder recollir una trentena d’espècies d’arbres singulars i monumentals. L’any 2011 va presentar la primera exposició que va incloure una vuitantena de plantes.
Des d’aleshores, l’exposició ha evolucionat gradualment tant en el material exposat com en l’àmbit geogràfic de procedència de les fustes. Actualment disposa al voltant de 700 peces corresponents a 112 tàxons. Des de l’any 2014 la xiloteca té la seu a la sala de Sant Genís de Toès entre Valls, al Conflent.
La mostra inclou espècies que es poden trobar al nostre país i a Occitània. La majoria són autòctones, però també n’hi ha algunes de foranes que es planten o bé són invasores al territori (arbres i arbusts ornamentals o d’explotacions forestals, fruiteres, etc.). Hi ha fins a tres tipus de talls de fusta (horitzontal, vertical i diagonal), que permeten observar les característiques morfològiques internes de les espècies exposades.
La presentació també incorpora una fitxa amb el nom científic, català, francès i anglès i els usos trobats, un codi QR a la fitxa del tàxon al web floracatalana.net.