![](https://exterior.cat/wp-content/uploads/finlandia.webp)
Una de les activitats de la Diada del setembre passat a Hèlsinki [Foto: Casal Català de Finlàndia]
Concretament, el 2023 es va constituir com a entitat finlandesa i ara es consolida, amb una setantena de membres, com a punt de trobada, suport, assessorament i cohesió social entre els catalans residents al país nòrdic.
De fet, la comunitat catalana resident a Finlàndia organitza des de l’any 2016 trobades i activitats, especialment adreçades als infants.Així mateix, el casal també se centra en la difusió de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes al país.
Constituït com associació finlandesa l’any 2023, vetlla per promoure la cultura i la llengua catalanes al país nòrdic
La Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàlticsha mantingut un contacte freqüent amb la comunitat catalana a Finlàndia per conèixer-ne les necessitats i donar-los suport. Alhora, la delegada, Montserrat Riba, ha acompanyat l’entitat durant tot el procés per formalitzar-se com a casal català.
A més, la Delegació ha col·laborat en l’organització d’esdeveniments per enfortir els vincles entre els catalans residents al país, com la celebració del Tió el Nadal passat i diverses trobades informals amb la comunitat catalana al país.
En aquesta línia, la Delegació també organitzarà la Diada institucional de Sant Jordi a Hèlsinki amb la col·laboració del casal. Aquesta celebració, que es detallarà més endavant, és part de la seva feina de promoció i difusió de la cultura catalana a l’estranger, a més del suport a la diàspora catalana en els països de l’àmbit d’actuació de la Delegació.
Més d’un centenar de comunitats catalanes a l’exterior
Actualment, hi ha més d’un centenar d’entitats oficialment reconegudes i en actiu arreu del món. Les comunitats catalanes a l’exterior són un punt de trobada i referència, fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país col·laborant amb institucions i entitats de l’entorn.
El reconeixement oficial com a comunitats catalanes a l’exterior permet que els casals puguin ser beneficiaris dels serveis, ajuts i prestacions que ofereix el Govern, a més de participar en el Consell de la Catalunya Exterior i de prendre part de les diverses trobades, entre d’altres.
Torrons, castells i sardanes: Nadal arriba a Finlàndia