Font: Casal Català de Lisboa

Aquest mes de juny s’ha produït el punt d’inflexió per al Casal Català de Lisboa. En la darrera assemblea de socis i simpatitzants de Catalunha Presenta es va impulsar el canvi de nom de l’associació i la refundació de l’entitat després de cinc anys d’inactivitat. Víctor Rovira va ser escollit president.

La història del Casal Català de Lisboa es remunta a principis del segle XX, quan el periodista i escriptor Ignasi Ribera i Rovira el va posar en marxa, l’any 1909, com a agència de promoció de productes industrials catalans per al mercat portuguès. Exactament un segle més tard va néixer l’associació Catalunha Presenta, que va funcionar com a difusora de la cultura catalana a Portugal i de la portuguesa a Catalunya fins al 2012.

En els darrers cinc anys, els catalans lisboetes s’han organitzat amb l’ajuda de la xarxa web de Catalans al Món, i a través dels grups de Facebook i Whatsapp “Catalans a Lisboa”. Fins fa 18 mesos, van rebre el suport de la delegació del Govern a Portugal com a entitat representant i promotora d’actes culturals i d’interès per als catalans residents en terres portugueses. Ara és el moment oficialitzar les ganes de fer cultura i comunitat i així, constituïts com a Casal Català de Lisboa, poder desenvolupar aquesta tasca des de l’associacionisme i amb el suport d’altres entitats catalanes i portugueses.

En l’assemblea extraordinària només es va presentar una llista electoral que va ser escollida per unanimitat. Així, Víctor Rovira n’és el president i Marta Garcia i Clara Tur, formen part de la junta directiva. Daniel Solé, Albert Duran i Pedro Moirinha són els integrants del consell fiscal de l’associació mentre que Paulo Pereira és el president de la mesa constituent mentre que Sònia Neves i Guillem Peiró, com a secretaris.

Marta Garcia, integrant de la junta directiva, explica que “la votació va ser renyida entre Casal i Ateneu Català de Lisboa, però finalment va guanyar la primera opció, ja que contempla les sigles CC (igual que Comunitat Catalana) i recupera, a més, el nom de la primera organització de fa 110 anys”. L’associació haurà d’iniciar els tràmits legals per obtenir el reconeixement institucional.

Entre els projectes a curt termini del Casal Català de Lisboa destaquen, segons Garcia, “la promoció d’una escola catalana per als més petits, conferències sobre cultura catalana i concursos gastronòmics”. A més, l’associació té previst el proper curs celebrar la tradició de la castanyada, el cagatió, la calçotada i Sant Jordi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram