Font: Casal Català de Rosario

El Centre Català de Rosario (Santa Fe, Argentina) ha fet un relleu a la presidència. Àngel Perella (Sant Fruitós de Bages, 1943) ha deixat el seu lloc a Hugo Carreras després d’encadenar 26 anys com a màxim representant de l’entitat en diferents etapes. Als 76 anys, Perella deixarà la presidència per sempre tot i que, com diu a Exterior.cat, “jo continuaré sent un activista de la causa catalana fins que el cor em digui prou”.

El relleu es deu, segons Perella, perquè “cal que les noves fornades empenyin fort per garantir la viabilitat i la continuïtat del casal”. El fins ara president va arribar a Rosario procedent del Bages l’any 1950 quan tenia 7 anys juntament amb els seus pares i la seva germana. “En plena postguerra eren temps que no convidaven a l’optimisme. El pare, que havia lluitat a favor dels republicans i n’estava molt compromès, va decidir emigrar a l’Argentina”, recorda.

El seu tiet havia fet el mateix un any abans i la família es va retrobar a Rosario. Perella explica que “el primer que va fer el pare a l’arribar a Argentina va ser trucar la porta del Casal Català de Rosario. Hi passava moltes hores jugant la partida i parlant català”. Així, Àngel Perella va aterrar al casal als 13 anys ballant a l’Esbart i quan tenia 18 anys va formar part per primera vegada de la comissió directiva. “He estat tota una vida dedicada a la promoció de la cultura, la llengua i les tradicions catalanes a l’Argentina”, admet.

LES NOVES CARES DEL CASAL

I d’un president a l’altre. L’assemblea general ordinària anual ha confirmat que la presidència recaigui, novament, a Hugo Carreras -qui ja va ser el màxim dirigent de l’entitat durant sis anys (2007-2013)-. Carrreras (Ripollès) és nét d’una parella arribada a l’Argentina procedent de Camprodon (Chañar Ladeado,  Santa Fe, 1959). “L’Àngel és la història del nostre casal. Ho és tot”, assegura el nou president.

L’entitat, fundada del 1902 per Marcel·lí Giró i un grup de catalans, és un dels casals catalans més antics del món després de La Habana, Mèxic i Buenos Aires. “Som una entitat molt activa, que s’ha guanyat a pols ser una de les més reconegudes i que organitzem més d’un centenar d’actes l’any”, subratlla. Tot i el relleu a la presidència, Carreras afegeix que “hem treballat durant molts anys la mateixa gent, per tant, l’única diferència és que sempre intentem fer-ho millor per assegurar-ne la continuïtat”.

Rosario compta amb un esbart català i un cor de cant coral anomenat Anselm Clavé, i organitza cursets de català i jornades gastronòmiques de menjar típic català. El 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi. Carreras diu que “Argentina és un país amb molta presència catalana. La relació amb tota la comunitat és molt bona i intentem integrar-nos el millor possible amb l’objectiu de difondre la història, la cultura, la llengua i les tradicions catalanes”.

La nova comissió directiva del Casal Català de Rosario la formen Hugo Carreras, com a president; Miguel Ángel Codina (vicepresident), Laura D’Agostino (secretària) i María del Mar Egea (tresorera). Els vocals titulars són Mercedes Suñé, Sebastián Codina i José Dovichi mentre que els suplents són Gladis Rodriguez, María Eugenia Plana i Rubén Erbetta. El sindicat titular i suplent són Nicolás Perassi i Domingo Suñé, respectivament.