Font: Casal Català de Saint Louis-Midwest

Saint Louis (Missouri, Estats Units) és una de les ciutats que escenifiquen millor l’Amèrica profunda. Hi travessa el riu Mississipí i encara conserva tímidament l’època que el seu port era pioner en el transport per vaixell del segle XIX en el recorregut cap a Nova Orleans. Des d’aquesta setmana, Saint Louis compta amb un casal català.

En els darrers anys, la presència d’investigadores del món de la ciència procedents de Catalunya va començar a créixer la llavor del que ha acabat convertint-se en el casal català de Saint Louis i del Midwest americà. Els impulsors del Casal Català són Vicky Fernández, Eduard Estradé, Laura Ibáñez, Andreu Gásquez i Núria Coll.

Vicky Fernández (Barcelona, 1982) és la presidenta de l’associació que vol fer-se un lloc entre la comunitat diversa que dibuixa la ciutat: “Saint Louis té moltes tonalitats. Nosaltres hi posarem el nostre granet de sorra exportant la llengua, la cultura i les tradicions de Catalunya en aquesta zona central dels Estats Units”, explica a Exterior.cat.

A títol individual, representants de la comunitat catalana de Saint Louis fa uns anys que ha fet alguna pinzellada de forma esporàdica. En els darrers dos anys ha participat en una xerrada sobre la festivitat de Sant Jordi amb estudiants de High School Saint Louis University.

“Som una trentena de catalans que vivim a la ciutat i per l’àrea metropolitana de Saint Louis. Ara bé, a banda d’aixopluc de la comunitat, el Casal Català tindrà com a prioritat donar a conèixer la cultura, la història i la llengua als residents al Midwest americà”, reconeix Fernández. Dissabte passat, el Casal Català de Saint Louis va presentar-se de manera oficial en un acte a Kingshighway Public Library.

SITUAR SAINT LOUIS AL MAPA

En l’acte, representants del Casal Català de Saint Louis van emetre dos vídeos promocionals de Catalunya i, posteriorment, es va fer una pinzellada de les característiques del país, de la presència i la funció dels casals catalans arreu del món. “Històricament, els catalans tendeixen a viatjar sempre a les dues costes dels Estats Units i al centre quedem més oblidats. Alhora les diferents institucions posen l’accent en la promoció de la cultura catalana als dos extrems del país. Un dels propòsits que tenim és situar Saint Louis en el mapa i que siguem un escenari a tenir en compte a partir d’ara”.

En la presentació, els impulsors del casal català van anunciar que en aquest primer any té previst fer un taller de panellets, celebrar el cagatió, una calçotada popular, Sant Jordi i, l’any vinent, participar al Festival of Nations a Saint Louis, que aplega tota la munió de nacionalitats que conviuen a la ciutat. Un cop feta la presentació, Fernández reconeix que “ara serà el moment d’iniciar les activitats i formalitzar la seva inscripció al registre de comunitats catalanes a l’exterior”.