Font: Casal Català de Washington DC

El Casal Català de Washington DC ha tornat a escenificar l’obra dels Pastorets. Prop d’una trentena d’actors i actrius amateurs -la majoria catalans residents a la capital dels Estats Units- han fet reviure una de les escenificacions catalanes més tradicionals durant l’època de Nadal.

“Va sorgir com una proposta cultural que s’ha anat consolidant cada any”, assegura a Exterior.cat Montse Puig, qui és vicepresidenta del Casal Català de Washington DC. Resident als Estats Units des de fa vint anys però natural de Callús (Bages), Puig explica que “sempre havia format part dels Pastorets a Callús. El meu pare havia estat director i des de ben petita a casa ho vaig portar molt endins”.

Fa vuit anys quan Puig i la seva filla van fer una cerca per Internet: “vam trobar una versió de titelles d’Els Pastorets reduïda de 25 minuts de durada”, diu Puig, qui n’assumeix la direcció de l’obra a Washington DC. Aquest va ser el punt de partida de la representació dels Pastorets. “El següent pas va ser transcriure-la”, afegeix.

La primera representació va ser tot un èxit. I així, la comunitat catalana de Washington DC va agafar embranzida per repetir-ho l’any següent. Puig explica que “cada any hem anat afegint més escenes i n’hem ampliat la durada. Ara ja ens apropem a l’hora”. Els assajos dels Pastorets són abans i després de la celebració de Thankgiving i “abans de l’actuació fem l’assaig general”, apunta.

Per facilitar l’acceptació dels Pastorets entre el públic nord-americà, Puig explica que “des de fa uns anys es lliura un programa amb un resum de cada escena traduït a l’anglès perquè aquells qui no coneixen el català puguin interpretar l’obra. Tothom s’ho passa molt bé”. A més de la representació dels Pastorets, la comunitat catalana de Washington DC celebra el Cagatió i un berenar per a tots els assistents.

Aquesta és una de les activitats més consolidades de la programació establerta pel Casal Català de Washington DC. Puig subratlla que “no estem constituïts com a casal però ja fa una colla d’anys que el que ens mou és exportar la cultura catalana”. Durant l’any promouen un taller de sardanes i per Sant Jordi expliquen la llegenda en anglès.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram