Font: Casal Catalanotxec

Després de superar l’assemblea de socis, el Casal catalanotxec estrena nova presidenta: Natàlia Soler. Fins ara, la presidència era a càrrec de Carles Noguera, que per primer cop no forma part de la junta directiva de l’entitat després de sis anys i mig. El Casal Catalanotxec és una organització jurídica dins de l’ordenament txec reconeguda per la Generalitat fundada l’any 2013.

En una sessió al Svět Hub de Praga, es van aprovar els noms de la nova junta. A més de Soler, en formen part Jordi Masdevall (tresorer), Alžběta Kroupová (cultura), Rosana Mateu (secretària i comunicació), Petr Zamazal Mansten (activitats i enllaç amb institucions txeques), Laia Tor i Javi Hernández (Casalet).

La primera activitat de l’any va ser, dissabte passat, amb la celebració del Carnestoltes al poble Roztoky. El Masopust (deixar de menjar carn, en català) és, com en la tradició catalana, la celebració prèvia abans de donar entrada al temps de dejú i sacrifici que representa la Quaresma. El carnestoltes a Catalunya culmina el dimecres de cendra amb la crema del Rei Carnestoltes i l’enterrament de la sardina.

La tradició eslava també dóna punt i final a les celebracions del Masoput el dimecres de cendra. A Roztoky hi van coronar la Reina del Carnestoltes i després d’un matí atrafegat al zamek (palau) ple de danses i tallers de màscares, va engegar la rua que va anar parant a diversos punts del poble, en un popurri festiu amanit de música, disbauxa, animals fantàstics, esquelets amb xanques, dracs, gallines i cigonyes, éssers enormes empassant-se botifarres i grans i petits disfressats passant-ho pipa.