Font: Casal de Catalunya de Buenos Aires

El Casal de Catalunya de Buenos Aires (Argetina) ha posat en marxa el projecte de refundació de l’Orfeó Català, que va néixer l’any 1910 impulsat per Ernest Suñer (Portbou 1889-Mendoza 1946), deixeble del músic Enric Granados. Suñer no només va crear l’Orfeó Català sinó també el Cor de Caramelles de Buenos Aires i el Grup de Cantaires. El projecte de l’Orfeó Català, però, va tenir una durada curta ja que l’any 1917 va desaparèixer.

Un segle més tard, el Casal de Catalunya de Buenos Aires vol recuperar aquesta branca musical de l’associació. Jhon Martínez s’ha convertit en el nou director de l’Orfeó. Després d’una llarga experiència musical, el veneçolà assegura a Exterior.cat que “volem seguir amb la tasca de difondre de la cultura i l’herència musical de Catalunya. Les corals constitueixen un valor rellevant del catalanisme a l’exterior i és l’hora de fer-ho a Buenos Aires”.

El repertori del l’Orfeó Català de Buenos Aires es basa en la interpretació de sardanes, havaneres i música tradicional que, segons Martínez, “representen l’essència de la cultura catalana”. Els assaijos ja han començat i els cantaires es reuneixen un cop a la setmana -divendres a les 18.30 hores- a la sala Gaudí del Casal de Catalunya. En aquest sentit, Martínez diu que “ara disposem d’una coral adulta, però també volem formar un cor d’adolescents i joves”.

El primer tastet de l’Orfeó serà el proper 23 de juny durant la revetlla de Sant Joan que celebrarà la comunitat catalana de Buenos Aires. Els cantaires de l’Orfeó interpretaran el Virolai i la sardana El cavaller enomorat.