El Casal del Conflent, de la Catalunya Nord, ha rebut el primer premi a la creativitat artística pel projecte Kamishibais al Conflent: ponts de paper, paraules i tradicions catalanes. El jurat ha reconegut aquesta proposta original i única que esdevé un pont d’unió entre innovació i tradició, entre orient i occident, i entre passat i present, tot contribuint a la recuperació de la tradició oral local en català-rossellonès.
El projecte Kamishibais al Conflent “contribueix a la recuperació de la tradició oral local en català-rossellonès”, segons el jurat
Els Kamishibais són petits teatres de fusta, amb il·lustracions impreses en làmines de paper, de tradició japonesa, que serveixen per explicar històries als petits, i també a adults El Casal del Conflent va publicar, el setembre passat, tres contes Kamishibais, amb llegendes recollides de la gent gran del territori del Canigó, el Conflent i la Catalunya Nord. Aquesta iniciativa la lidera Didier Payré, qui s’ha encarregat de recollir i adaptar contes i llegendes de la Catalunya Nord a aquest format.
L’il·lustrador habitual d’aquests contes, Alexandre David, va traspassar aquest any de forma inesperada i el Casal va haver de buscar relleu per acabar els tres projectes previstos: va contactar amb les joves artistes Irene Pereira i Iris Tubert, que van decidir iniciar una nova línia d’estil basat en l’ús de la intel·ligència artificial.
El projecte de ràdio al Cercle Català de Madrid rep el 3r premi de la categoria de Comunicació Associativa
L’emissora Ràdio Cercle Català de Madrid, en col·laboració amb RAB Ràdio, ha rebut el tercer premi en la categoria de Comunicació Associativa, que ha recollit el president de l’entitat, Josep Ramon Casas.
El jurat ha valorat la producció de dos programes de ràdio i dels pòdcasts derivats, en col·laboració amb RAB Ràdio, amb l’objectiu de teixir xarxes amb la Catalunya exterior d’arreu del món, tot fent que els Casals i els catalans de la diàspora posin en comú projectes i preocupacions, i que a Catalunya es conegui i valori l’esforç que fan els catalans i catalanes de l’exterior.
Els Premis Ateneus reconeixen la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.