Foto: Arran de la pandèmia, l’associació ha estat capaç de reconduir el 90% de les seves activitats a format virtual [cedida]

Argentina és un dels països de Llatinoamèrica amb més llegat català. La Plata, la quarta ciutat més poblada del país després de Buenos Aires, Còrdova i Rosario, situada a 56 kilòmetres al sudest de la capital argentina. Se la coneix com la ciutat de les diagonals, dels til·lers o l’Atenes d’Amèrica.

El 17 d’octubre de 1996, un grup de catalans de La Plata (Argentina) van impulsar el Casal dels Països Catalans de La Plata. Aquest dissabte celebrarà 24 anys de vida. Una efemèride que dissabte servirà per a recordar els origens de l’associació. “El nostre casal és molt dinàmic i actiu perquè té un esperit jove i obert. El passat representa les nostres arrels però el que més ens interessa és el nostre futur, tot el que encara podem fer”, explica la presidenta del Casal de La Plata, Esther Barnet, a Exterior.cat.

Una conferència a la Universitat Nacional de La Plata sobre Catalunya a càrrec de Fivaller Seras i Lleonart de l’Obra Cultural Catalana de Buenos Aires va ser l’espurna per impulsar l’associació. Barnet recorda que “els fonaments de la nostra entitat són: la solidaritat, el compromís, la qualitat, la capacitat d’empatia i per sobre de tot això un immens sentiment d’amor i estimació entre tots els membres”.

UN CASAL MOLT ACTIU

Amb 24 anys de trajectòria, el Casal dels Països Catalans de La Plata ha anat creixent i incorporant noves activitats. “La conseqüència més important de la seva evolució ha estat la transformació de centre de recepció d’immigrants a centre de difusió de la cultura catalana”, subratlla la presidenta. Actualment el Casal té “una política de portes obertes que ha permès integrar altres famílies i gent jove de la ciutat que estimen Catalunya i que treballen i col·laboren en les tasques i els projectes de la nostra entitat”, subratlla.

Pel que fa als reptes, Barnet admet que “n’hi ha molts”. Tot passa per “engrandir la nostra família societària i generar projectes de qualitat de difusió de la llengua i cultura catalana”.

LA PANDÈMIA COM UNA OPORTUNITAT

La pandèmia sanitària ha canviat, de forma inesperada, la interacció entre els casals catalans d’arreu del món. També els de Sud-amèrica, amb una llarga tradició. “Fem el propòsit que el treball en xarxa amb les altres entitats catalanes sigui compartit amb el mateix esperit i objectius. La virtualitat ens ha suposat un repte i alhora una oportunitat”, destaca la presidenta.

Així, el Casal ha estat capaç de reconduir el 90% de les seves activitats a format virtual i ha permès obrir les portes a moltes altres persones. El seminari dedicat a l’arquitecte Antoni Gaudí el segueixen prop de 3.000 persones d’arreu del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram