Foto: Fotograma de la pel·lícula ‘Una luz en la oscuridad’ [Gondola Films]

Coincidint amb el Dia Internacional de l’Educació, la sala Phenomena de Barcelona estrena aquest divendres ‘Una luz en la oscuridad’, un documental sobre l’educació a les zones més rurals de Moçambic. El film dirigit per Josep Maria Borrell està protagonitzat per la seva filla, la Marta Borrell, que amb catorze anys va viatjar al país africà per veure de primera mà els problemes del sistema educatiu dels països més pobres.

“Sempre que es parla de l’educació és molt fàcil caure en la temptació de dir que tot es fa malament. El documental vol donar-hi la volta i veure-ho des d’un punt de vista més constructiu per buscar solucions”, ha explicat Marta Borrell en una entrevista a l’ACN. El documental inclou intervencions de diversos experts.

ACCÉS COSTERUT A L ‘EDUCACIÓ

La idea del film sorgeix a partir d’una xerrada que la Marta va rebre a l’escola i d’un viatge de fi de curs al Marroc. La protagonista ha assegurat que va quedar molt afectada per la precarietat de vida d’aquell país i després, parlant amb el seu pare, va arribar a la conclusió que “l’educació és el que pot canviar-ho tot”.

Amb quinze anys, la Marta va passar un estiu a Moçambic, un dels països més pobres de l’Àfrica, per observar en primera persona per què en un món tan globalitzat encara existeix una educació “tan deficient”. En aquesta línia, el documental posa de manifest que a tot el món hi ha 262 milions de nens sense escolaritzar, xifra que suposa que tan sols un 30% del total d’infants té accés a una educació de qualitat.

Com a particularitat, el film retrata les realitats de les zones més rurals. “No volíem anar a ciutats ni a grans capitals perquè sabem que no és el termòmetre del 90% del que passa a l’Àfrica”, ha explicat. La protagonista va exposar les conclusions de l’experiència a l’Assemblea General de l’ONU el gener del 2020 amb motiu d’una sessió dedicada al Dia Internacional de l’Educació.

El documental, coproduït per Canal Sur TV, s’estrena a diversos cinemes de l’Estat espanyol.