Un grup d’estudiants sortint del centre educatiu [Foto: Freepik]

La xarxa d’Escoles Europees incorporarà el català en la seva oferta educativa. Així ho ha aprovat el consell superior d’aquesta xarxa que acull uns 20.000 alumnes a 14 estats de la Unió Europea durant el curs 2024/2025. L’aprovació és fruit d’una petició del govern espanyol, qui s’ha compromès a promoure l’ús i el reconeixement a la Unió Europea de les llengües oficials a l’Estat espanyol.

Les Escoles Europees són centres educatius la funció dels quals és proporcionar un ensenyament complet en la seva llengua materna als fills del personal, en general en situació d’expatriats, de les institucions de la Unió Europea. L’ensenyament s’estén des dels 4 als 18 anys en tres etapes educatives: maternal, primària i secundària en un entorn de coeducació dels alumnes de diverses llengües i nacionalitats.

La xarxa d’Escoles Europees acull estudiants de treballadors de les institucions de la Unió Europea

Totes les escoles europees tenen secciones lingüístiques en anglès, francès i alemany a les que s’hi afegeixen entre una i cinc seccions en altres llengües. Hi ha secció lingüística en espanyol a les de Brussel·les I, Brussel·les III, Frankfurt, Luxemburg I, Munic i Alacant.

Des d’anys, els funcionaris catalans de la Unió Europea a Brussel·les i a Luxemburg, on hi ha un nombre suficient d’alumnes d’origen catalanoparlant, han lluitat pel reconeixement de la llengua catalana com a matèria optativa dins del currículum escolar.

Puigdemont: “És una primera fita”

L’anunci d’ofertar l’ensenyament en català a la xarxa d’Escoles Europees ha generat les primeres reaccions polítics. El líder de Junts, Carles Puigdemont ha assegurat que “és una primera fita, en la bona direcció”. Així i tot, Puigdemont ha dit que “desconec encara els detalls per al curs que ve. Estarem amatents al desplegament de l’acord”.

També s’ha expressar el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior del Govern, Jaume Duch, qui ha assegurat que és “un pas important fruit de la feina de tots que ens empeny a continuar treballant per la plena oficialitat”.

El govern espanyol signa l’acord amb el Comitè Econòmic i Social Europeu per permetre el català als plens
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram