El guardó que rebrà el Centre Català de Lausana com a guanyador del Premi Casal Català de l’Any 2024 [Foto: Joanna Chichelnitzky]

El Centre Català de Lausana (Suïssa) és el guanyador del Premi al Casal Català de l’Any 2024, una distinció singular i única que promou Exterior.cat, el diari que explica què fa Catalunya al món i que reconeix la tasca de les comunitats catalanes a l’estranger. El Casal Català de Montevideo (Uruguai) n’ha estat el finalista.

Amb 55 anys d’història, el Centre Català de Lausana és una de les comunitats catalanes més actives del món. És fruit de l’esforç i la tenacitat d’una junta directiva molt dinàmica que encapçala la presidenta Núria Inglin. Fundat el 1969, l’associació és un referent a la Suïssa francòfona en els àmbits social, cultural i professional, i el Centre sempre ha establert ponts d’integració entre Catalunya i Suïssa.

Tres casals més van ser seleccionats fins a l’última tria: Londres, Zuric i Copenhaguen

El Centre Català de Lausana té un ampli ventall d’activitats consolidades: des dels cursos de català, l’Esplai infantil i un grup d’excursionistes. Entre les novetats rellevants destaquen la posada en marxa de la Colla Castellera de Lausana, sent la primera colla de Suïssa; l’obertura d’una biblioteca amb més de 4.000 volums en català, castellà i francès; i l’edició d’una revista digital: La Veu del Centre.

A més, el curs passat va promoure el cicle ‘Celebrem’, tres xerrades per analitzar la situació social i política de Catalunya amb la presència, a Lausana, de l’expresident Artur Mas, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, o el president de l’ANC, Lluís Llach, entre d’altres.

Foto: Centre Català de Lausana

El finalista: Casal Català de Montevideo

El Casal Català de Montevideo (Uruguai) ha estat el finalista de la segona edició del Premi al Casal Català de l’Any. Fundat l’any 1926 i amb la mirada posada en el seu centenari, el Casal Català de Montevideo (Uruguai) és una de les comunitats catalanes més actives de l’Amèrica del Sud, especialment en l’àmbit de la comunicació.

Des d’aquest 2024, compta amb una nova presidenta, Sarita Figueras, i és una junta directiva amb una mirada molt feminista. Un dels distintius del casal és l’aposta pel projecte ‘Som història’, un seguit de converses per commemorar el centenari del Casal, previst d’aquí a dos anys, que realitza Joan Gratacós. Les famílies de catalans arrelats a Montevideo són testimonis per explicar la trajectòria d’un dels casals catalans més antics del món.

Precisament, aquestes famílies han sabut fer el relleu generacional per manteniu viu l’esperit del casal gairebé 100 anys després de la seva posada en marxa. Entre les activitats que promouen destaquen els cursos d’ensenyament en català, tallers de teatre per a infants, de cuina catalana i ball de bastons. Aquest 2024 han celebrat dues dècades amb un grup actiu de puntaires.

Destaca, també, la celebració d’una Festa Major amb la participació dels capgrossos del Casal de Montevideo: la Montse i el Pep. A més és l’únic Casal del món que ha aconseguit que una festa de tradició catalana (la Nit de Sant Joan) s’hagi convertit en la festa de tot un país, amb una participació multitudinària (només a Montevideo, aquest any la van viure més de 5.000 persones).

Foto: Casal Català de Montevideo

El Premi que vol consolidar-se

El Premi al Casal Català de l’Any va néixer el 2023 per posar en valor la tasca que fan els diferents casals i associacions arreu del món com a punt de trobada de les diferents comunitats. A més, fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país.

El premi s’ha atorgat tenint en compte la trajectòria, els projectes i la vàlua dels casals analitzats. El guanyador i el finalista ha estat escollit per l’equip de redacció d’Exterior.cat. El director editorial de la publicació, Quim Miró explica que “el procés d’elecció sempre és complicat, però aquest 2024 hem volgut reconèixer l’embranzida de dos casals que han ressorgit amb molta empenta”.

Del guanyador i el finalista, Miró ha destacat “la capacitat de treball i el compromís d’un equip de persones, com és el cas de Lausana, i la capacitat de relleu generacional entre les famílies del Casal Català de Montevideo”.

La distinció té una periodicitat anual, no té cap recompensa econòmica i s’entregarà cada any a un casal diferent. En la primera edició, el guanyador va ser el Cercle Català de Madrid i el finalista, el Casal Bay Area de San Francisco (Estats Units).

L’actuació de Claudia del Valle, en la gala de l’any passat [Foto: Joanna Chichelnitzky]

La gala, a l’Espai Línia de Barcelona

La gala de lliurament del premi tindrà lloc el pròxim 14 de desembre a l’Espai Línia de Barcelona, seu del Grup Comunicació 21. A banda del lliurament de la distinció, en la gala és prevista una actuació musical.

En la gala hi assistiran un centenar de convidats vinculats a la Catalunya Exterior, des dels professionals de la conselleria d’Unió Europea i Acció Exterior, representants dels casals guanyador i finalista, i altres integrants dels casals i de la diàspora d’entitats representatives del sector.

Es lliura el Premi Casal Català de l’Any 2023
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram