Foto: El president de l’associació, Jordi Seguí, amb el periodista Antoni Bassas, a Lausana [cedida]

El canvi de denominació de les associacions catalanes a Suïssa no és nou. Sinó tot el contrari. Es tracta com si fos una història d’amor i desamor. Si fem una ullada a la història, la primera associació de catalans al país helvètic va ser Casa Nostra de Suïssa, l’any 1963. Més tard va fundar-se Casa Nostra Lausana-Ginebra i, posteriorment, el Centre Català de Lausana, que va mantenir-se fins el 2014 quan va tornar a sorgir una nova fórmula: Centre Català de Lausana-Ginebra.

Aquest dissabte, 26 de setembre, els associats del Centre Català de Lausana-Ginebra tindran sobre la taula l’oportunitat de recuperar el nom original de l’associació, fundada l’any 1969 per un grup de catalans a la Suïssa francòfona. És la proposta més rellevant de l’assemblea general de l’associació que va haver d’ajornar-la la primavera passada en ple esclat de la pandèmia.

“En els darrers temps, hem detectat que la majoria de catalans que viuen a Ginebra no participen de les activitats que es fan a Lausana. Els integrants de Ginebra que hi havia a la junta han marxat. Per aquest motiu, proposem que els socis decideixin si aposten per la nova nomenclatura”,  explica a Exterior.cat, Jordi Seguí, president de l’actual Centre Català de Lausana-Ginebra.

La proposta, que s’haurà d’aprovar dissabte, té molts números que tiri endavant. “Vull pensar que hi haurà prou suport per aprovar-la”, reconeix Seguí. “No hi ha hagut mai un casal català a Ginebra, tot i que és una ciutat que compta amb una comunitat catalana rellevant”, admet el president. La junta va reunir-se fa uns dies amb el delegat del Govern català a Suïssa, Gabriel Boichat.

L’estiu de 2019, Jordi Seguí va rellevar Sílvia Borja al capdavant del Centre Català de Lausana. L’acompanyen Núria Inglin, Jordi Serra, Josep Maria Terròs, Teresa Montmany, David Portabella i Josep Cuscó.

MARCATS PER LA PANDÈMIA

Després d’un 2019 per emmarcar amb motiu del cinquantè aniversari de l’associació, la Covid-19 ha escapçat la programació prevista durant el 2020. Poc abans del confinament, els periodistes Antoni Bassas i Jaume Barberà havien visitat Lausana. “Des d’aleshores, tot se n’ha anat a norris”, diu Seguí.

Així, van haver de cancel·lar la calçotada, una programació estable de conferències i de teatre. “Tenim un associat majoritàriament gran i no volem posar-los en cap risc”, subratlla el president. Una representació de la junta del Centre Català de Lausana va assistir en l’acte de la Diada que va organitzar la delegació del Govern català a Suïssa.