Font: Oriol Malet Twitter

El còmic Mandela i el general (Editorial Comanegra) sobre l’apartheid de Sud-àfrica i Nelson Mandela, de l’il·lustrador de Martorell, Oriol Malet i el reconegut periodista britànic John Carlin, ha estat distingit per la Independent Book Publishers Association (IBPA), l’associació d’editors independents dels Estats Units. Els premis IBPA Benjamin Franklin Awards, que distingeixen l’excel·lència i la innovació en publicacions independents, es van anunciar, divendres passat, en una gala a Chicago (Illinois). El còmic català, que ha tingut una gran acollida als Estats Units, ha rebut la distinció de millor novel·la gràfica en la categoria d’or.

El projecte va néixer fa tres anys, quan Malet, que ja tenia una llarga trajectòria en el món de la il·lustració a Catalunya, va contactar amb editors francesos amb la intenció d’endinsar-se en el món del còmic. Finalment, es va sumar a la iniciativa d’un editor que tenia entre mans la idea de publicar un còmic basat en apunts i entrevistes de John Carlin sobre l’apartheid a Sud-àfrica, país on el periodista va treballar com a cor-responsal de The Independent.

Mandela i el general explica la història de Viljoen que era resident d’un poble de l’Àfrica del Sud, format pels descendents dels pagesos procedents dels Països Baixos, convençut de la supremacia del blanc sobre el negre a Sud-àfrica. El còmic narra com Mandela aconsegueix seduir a Viljoen perquè es tregui del cap la idea d’acabar amb ell i evitar les primeres eleccions, i l’acaba incloent al primer govern democràtic.

Malet va visitar Raül Romeva a la presó qui va poder llegir el còmic com la resta de presos independentistes. Després de publicar-se en anglès, francès, coreà i àrab, aquesta primavera s’ha editat en català i en castellà. Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, va presentar el còmic Mandela i el general a la Casa del Llibre, de Barcelona.