El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias [Foto: Congreso de los Diputados / ACN]

Tots els partits polítics han aprovat reformar la llei electoral i derogar el vot pregat per als espanyols residents a l’estranger per tal d’agilitzar el tràmit, permetre que les paperetes arribin a temps.

El Ple de Congrés ha donat llum verda per 343 vots a favor a la tramitació de la proposició de llei de l’PSOE i d’Unides Podem que insta a implementar un sistema de descàrrega telemàtica de les paperetes i amplia el termini per a l’obertura dels vots emesos des de l’estranger de tres a cinc dies perquè el recompte de les paperetes pugui fer millor.

El PSOE ha demanat perdó als espanyols residents a l’exterior per haver-los tractat des de 2011 com a “ciutadans de segona” al no haver suprimit el vot pregat en aquests deu anys, cosa que ha complicat la seva participació en les eleccions generals, autonòmiques i europees celebrades des de llavors. “Vam arribar tard”, ha assumit la diputada socialista Pilar Cancel·la.

El PSOE i Unides Podem s’han sotmès a debat de Ple de Congrés una proposició de llei de reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) per derogar el prec del vot que des de 2011 s’exigeix ​​als espanyols emigrats i que ha suposat una caiguda en la seva participació electoral.

Posar fre a la baixa participació exterior

Una reforma legal que ara començarà el seu camí parlamentari després que el Ple de Congrés la vagi a admetre a tràmit amb el suport unànime de tots els grups parlamentaris. La negociació a partir d’ara es donarà en els detalls de l’articulat.

La combinació del vot pregat i dels terminis previstos en la normativa electoral s’ha traduït en una reducció molt significativa en els nivells de participació dels electors residents a l’estranger. De fet, en les eleccions espanyoles de 2011, 2015, 2016 i 2019, menys del 10% dels electors van sol·licitar o van pregar el vot, el que va portar als socis de coalició a incloure en el seu acord de govern la seva eliminació.

Tots els grups han confirmat el seu vot favorable a aquesta proposició de llei en la necessitat d’eliminar totes les barreres que impedeixen als espanyols a l’exterior participar en les eleccions i han agraït la petició de disculpes de l’PSOE encara que arribin “tard”, com així ho han verbalitzat des Coalició Canària i fins i tot de Vox, que també ha dit esperar que el PP fes el mateix per permetre que aquest “esperpent” continuï.