Font: Generalitat de Catalunya

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch visitarà la seu de l’Orfeó Català de Mèxic aquest diumenge 16 de juny, tal com ha avançat la mateixa entitat al seu web. El titular d’exteriors podrà compartir una trobada amb els catalans residents a Ciutat de Mèxic, tres dies després dels actes de commemoració del 80è aniversari de l’exili republicà català.

Fundat l’any 1906, l’Orfeó Català de Mèxic és una de les entitats més representatives de les comunitats catalanes a l’exterior d’Amèrica. Entre els fundadors destaquen un grup d’intel·lectuals catalans com les dels músics Guillem Ferrer Clavé (nét del mestre Anselm Clavé), Josep Rocabruna i Francesc Jordà.

El nom d’Orfeó, que a més va ser el primer que va existir a Mèxic, va ser triat pels seus fundadors perquè va ser un lloc de trobada per cantar les cançons de tradició catalanes. Durant més d’un segle de vida, l’Orfeó ha comptat amb una coral de nens cantaires, una secció d’art dramàtic, una secció esportiva, un esbart o un grup excursionista.

Aquest dijous, l’Orfeó Català de Mèxic ha convocat una guàrdia d’honor a l’Àngel de la Independència. L’acte, que tindrà lloc a les 11.00 hores, commemorarà l’arribada del Sinaia al port de Veracruz, el 13 de juny de 1939. Aquest fet és història, llegenda i un símbol de l’exili català i de la solidaritat mexicana.

Els mexicans van rebre els republicans catalans amb comparses, bandes de guerra i amb gestos de fraternitat, en una data assenyalada d’inici de l’exili per a molts catalans. En el Sinaia, el primer vaixell dels setze que van arribar entre 1939 i 1942, van exiliar-se prop de 2.000 refugiats, entre catalans i espanyols. Fugien de la repressió arran de l’arribada al poder del general Francisco Franco.