El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha enviat una carta al ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per denunciar la situació actual del vot exterior, que fa que centenars de milers de catalans i catalanes que viuen fora de Catalunya i de l’Estat tinguin greus dificultats per votar, i en molts casos els sigui impossible.

Aquesta situació s’ha confirmat de nou a les eleccions del 14-F, en les que només van votar un 4,2% dels catalans que viuen fora, un rècord de mínims històric. “El sistema actual de vot exterior no pot continuar vigent ni un dia més. Suposa una vulneració de drets fonamentals evident per a milers de catalans i catalanes”, rebla el titular d’Acció Exterior.

El conseller assegura que “des del Govern de la Generalitat hem estat proactius proposant diverses millores que no han estat acceptades per part del Govern espanyol o la JEC” i recorda que “al que l’executiu espanyol compleixi d’una vegada el seu compromís electoral i derogui el vot pregat, que ha fet caure la participació exterior a nivells inacceptables, del 30% al 6% de mitjana”.

Efectes negatius de la LOREG

La carta subratlla els efectes negatius que ha tingut la reforma de la LOREG el 2011, amb la introducció del vot pregat en la participació de processos electorals. El conseller considera “democràticament molt preocupant” que es vulneri el dret de sufragi de les persones residents a l’exterior, que “són víctimes d’un procediment feixuc i caduc i que les situa en una posició de completa desigualtat respecte a la ciutadania resident a Catalunya”.

A la carta, el conseller també denuncia la debilitat del sistema, “totalment desfasat”, pel que fa a la gestió i a la necessària col·laboració, no sempre efectiva, tant dels serveis consulars com dels serveis postals, que són elements claus pel correcte funcionament del procés electoral.

“Els horaris restrictius de consolats i ambaixades i la poca informació que aquests organismes han facilitat són algunes d’aquestes disfuncions. Tot plegat ha accentuat les dificultats per exercir el dret a vot”, reconeix Solé. Des del Departament d’Acció Exterior també ha detectat directrius contradictòries en algunes ambaixades i consolats sobre el procediment per enviar la documentació electoral.

Solé ja va enviar una carta al ministre Grande-Marlaska el passat mes de juny en la qual manifestava la necessitat d’eliminar el vot pregat. A més, el titular d’Acció Exterior va demanar el desembre passat a la Junta Electoral Central (JEC) que s’enviés la documentació electoral als catalans i catalanes residents a l’exterior abans de la proclamació de candidatures. La petició va ser denegada.