Foto: Freepik

La població catalana resident a l’estranger ha patit una davallada l’any 2022 (+2,9%), amb un 1,9 menys respecte l’any anterior (+4,8%). Així i ho indiquen les dades del ‘Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero’ (PERE) que ha fet públiques l’Instituto Nacional de Estadística (INE).

Així i tot, la població catalana resident a l’exterior, registrada als consolats a 1 de gener de 2023, és de 367.367 persones, de les quals 278.441 tenen dret de vot des de l’exterior. Durant el 2022, van registrar-se 26.580 altes de catalans i catalanes als consolats espanyols a l’estranger.

Segons l’informe elaborat per de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), aquesta estabilització s’explica per un augment significatiu dels retorns cap a Catalunya. Durant el 2022 van retornar 16.224 catalans. Així i tot, encara són més els catalans i catalanes que durant l’any passat van decidir marxar a viure a l’estranger (+10.356 persones).

Cada cop més retornats
Les dades mostren que la població catalana resident a l’exterior i inscrita a consolats continua amb una tendència continuada a l’augment, tot i que menys intens que en anys anteriors. I sobretot, que els retorns des de l’estranger cap a Catalunya, que eren un fenomen poc significatiu en anys anteriors, mostren cada cop uns valors més a l’alça.

El fenomen del retorn té, des de fa uns anys, una importància creixent a Catalunya. Segons les dades de l’Estadística de Migracions de l’INE el flux d’immigració de nacionalitat espanyola que retorna des de l’estranger i s’instal.la a Catalunya (no tots necessàriament d’ascendència catalana) ha passat dels 4.817 persones (2009) als 16.224 (2022), i creixent gradualment cada any.

El fenomen del retorn creix gradualment cada any: 16.224 el 2022

Així i tot, a Catalunya, a diferència d’altres comunitats autònomes de l’estat, no hi ha una política de suport al retorn entesa com la suma de mesures per la repatriació del talent i el suport als retornats en situació precària.

Des de la FIEC, s’apunta que caldria elaborar un norma més avançada i adequada amb el context actual que inclogui la dimensió Repatriació del Talent amb mesures específiques de millora de les condicions per a les carreres científiques en universitats i centres públics i concertats de recerca i incorporar l’especificitat de l’emigració catalana de retorn més enllà d’altres casuístiques no exclusivament relacionades amb situacions d’exclusió econòmica.

La crisi de 2008, punt d’inflexió
La població catalana a l’exterior ha crescut en 223.365 persones des de la crisi econòmica de 2008. Així i tot, dels 367.367 catalans i catalanes registrats a l’estranger, s’estima que la xifra augmenta fins a 422.000 persones tenint en compte que n’hi ha que no estan inscrits als consolats.

La FIEC impulsa el concurs europeu de relats
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram