Estats Units és la millor destinació per a un corresponsal? Tots tres van coincidir. Reverter va assegurar que “si t’agrada la política internacional, és el destí preferit”. “És un encert que TV3 tingui corresponsalia a EUA, avui té més corresponsals que televisions d’altres països”, va afegir.
Barbeta va confessar que “m’agrada Washington, és el centre del món”, mentre que Negre va comparar la seva feina quan era corresponsal a Alemanya: “a Bonn hi havia dies o no sabia què escriure, però a Washington no em passava”.Barbeta: “L’atenció que parem els mitjans als Estats Units és exagerada en comparació amb el que passa a Europa”
Els tres periodistes també van tenir temps per explicar quina és la feina d’un corresponsal i com era el seu dia a dia professional. “El més important és que parlis amb la gent, no hi ha altra manera de fer periodisme. A Amèrica hi ha moltes Amèriques!”, va dir Negre.
Barbeta va mostrar-se crític, exposant que “l’atenció que parem els mitjans als Estats Units és exagerada en comparació amb el que passa a Europa”. Reverter va recordar que “ens pensem que els Estats Units és un país molt proper i que en saps molt, però no és així”.
Xesco Reverter: “És un encert que TV3 tingui corresponsalia a EUA, avui té més corresponsals que televisions d’altres països”
Tres pinzellades històriques
El debat va tenir temps, també, per a recordar tres moments que van marcar l’estada dels periodistes als Estats Units. Diana Negre, la caiguda de les Torres Bessones, l’11 de setembre de 2001. Un atac que, segons Diana Negre, “va canviar la vida als Estats Units, la gent està més disposada a que posin mesures de seguretat”.Com a corresponsal, Barbeta va viure el pas de Barack Obama a Donald Trump a la presidència del país. Un moment que, segons Barbeta, s’explica perquè “Obama va voler jugar amb suavitat, no va anar a l’ofensiva i Hillary Clinton va ser la pitjor candidata que podrien haver trobat”. Per a Reverter “Obama generava unes expectatives enormes dins i fora del país, el fet que ell fors president sent negre va generar una reacció molt forta”.
Diana Negre: “L’11-S va canviar la vida als Estats Units, la gent està més disposada a que posin mesures de seguretat”
El mateix Xesco Reverter va explicar un dels fets més rellevants de la història nord-americana recent: l’assalt al Capitoli per part dels seguidors de Trump: “Veure’l assaltat per milers de persones que pensaven que estaven fent-ho per la democràcia va ser impactant”, va recordar. La política de Trump ha tingut conseqüències a escala mundial: “Trump ha tingut efecte en Bolsonaro, Putin, i altres líders, ha fet molt de mal”, va reblar Barbeta.
Trump i les ‘fake news’
Tots tres han vist canviar els Estats Units com a país i l’efecte que té en la resta del món. Washington segueix sent l’epicentre informatiu, tot i la inclusió de les fake news que va fomentar Donald Trump, encara se’n pateixen les conseqüències.Segons Barbeta “les fake news són un fenomen irreversible, el periodista ha de destriar el gra de la palla”. Mentre que Reverter va admetre que “les fake news tenen una incidència directa en el sistema democràtic, fan molt de mal”.