Foraster, Seroo, Alsina i Miró, en el debat a l’Espai Línia de Barcelona [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Exterior.cat va abordar dijous el rol de DIPLOCAT, el consorci publicoprivat que, des de fa més d’una dècada, treballa per donar a conèixer els valors i actius de Catalunya entre l’opinió pública internacional. El debat, que forma part del cicle de xerrades al voltant de la Catalunya exterior a l’Espai Línia, va protagonitzar-lo Laura Foraster, secretària general de DIPLOCAT; Onno Seroo, director del Grau en Relacions Internacionals de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull; i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. El va moderar el director editorial d’Exterior.cat, Quim Miró.

Crear ponts amb el món
DIPLOCAT és una de les eines de referència de vincle internacional que té Catalunya. I exerceix la doble tasca d’apropar Catalunya al món i el món a Catalunya. Així, Laura Foraster va posar en valor la trajectòria com a eina pionera de relació amb el món, de més de 40 anys. “DIPLOCAT és una eina necessària per a projectar Catalunya al món, ja era necessari quan es va crear, que aleshores era el Patronat Català pro Europa i, més tard, el Patronat Catalunya Món. Acompanyem les entitats en el procés d’internacionalització”, ha explicat la secretària de DIPLOCAT, Laura Foraster.

El consorci publicoprivat aplega 38 entitats catalanes de diversos àmbits. “DIPLOCAT ens fa mirar a l’exterior”, va assegurar Francina Alsina, qui va afegir que “és necessari mirar a Europa i el món pels beneficis que això pot comportar”. D’altra banda, Onno Seroo va subratllar que “la internacionalització és un procés natural que va in crescendo i DIPLOCAT ens hi acompanyarà”.

Alsina: “Pretenem enfortir les nostres entitats a través de la internacionalització. Exportem un model de país”

Foraster va assegurar que “els valors del DIPLOCAT són la pluralitat, la diversitat i la transversalitat, que creen ponts i representen el país. Tenim el compromís de país per projectar els valors del país al món”. La secretària general de l’ens va subratllar el lligam “total” que té DIPLOCAT amb el departament d’Acció Exterior i Unió Europea del govern de la Generalitat: “Tots sumem, és bidireccional tant amb entitats i delegacions”, va assegurar. I no va oblidar-se del paper que l’ens juga amb el món municipalista: “Fem activitats adreçades al món local, apostem per la descentralització del país”.

La secretària general de Diplocat, Laura Foraster, en un moment del debat [Foto: Joanna Chichelnitzky]

L’intent fallit de liquidació
Després de l’1-O i quan el procés era en plena ebullició, DIPLOCAT va convertir-se en un dels objectius del govern espanyol de torpedinar l’acció exterior catalana amb l’aplicació del 155. L’any 2018, l’aleshores vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va dir una de les frases que ja formen part de la història més recent: “Ara es diu Diplocat en liquidació”. Després de tancar Diplocat va venir la restitució.

Vist amb perspectiva, Foraster va explicar que “amb el procés es va evidenciar que existia un conflicte i això incomodava, DIPLOCAT era un instrument incòmode”. I va afegir que “vam sobreviure a aquella liquidació”, però va deixar constància que “encara estem patint les conseqüències del procés”. Així i tot, DIPLOCAT va finalitzar el primer pla estratègic (2019-2022) des de la seva reactivació després de l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol.

Foraster: “Des de DIPLOCAT acompanyem les entitats en el procés d’internacionalització”

Exemples d’internacionalització
La representació de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya en el debat va servir per posar en valor DIPLOCAT. Des de l’espai acadèmic, Seroo va explicar que “el nostre objectiu és fer de Catalunya un destí per als estudiants. Cada any enviem representants de la universitat a delegacions i també enviem becaris per al departament d’ACCIÓ”.

Mentrestant, des de l’espai social, Alsina va assegurar que “pretenem enfortir les nostres entitats a través de la internacionalització. Hem pogut recollir experiències importantíssimes gràcies a la col·laboració amb el departament d’Acció Exterior i DIPLOCAT”. La Taula del Tercer Sector aglutina més de 3.000 entitats socials no lucratives, arrelades al territori. “Exportem un model de país”, va sentenciar Alsina.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Nova nomenclatura i nova etapa
Aquest 2023, el consorci estrena un nou pla estratègic per continuar treballant activament en la projecció internacional de Catalunya. A més, és previst que passi a anomenar-se Catalunya Internacional en detriment de DIPLOCAT. “Aprofitant l’avinentesa del canvi de nom, també serà una bona oportunitat per explicar quina és la feina que fem”, va dir Foraster. La secretària general no va concretar quan es farà efectiu el canvi de nom, tot i que podria ser durant la tardor.

Seroo: “DIPLOCAT és l’eina per excel·lència per a importar polítiques concretes d’altres països i aplicar-les aquí. Avui es fa més necessària que mai”

Des de les entitats, Alsina va assegurar que “DIPLOCAT és una eina molt desconeguda” i, per això, va apuntar que “cal continuar fent pedagogia per donar a conèixer el que fem”. Seroo va explicar que “DIPLOCAT és l’eina per excel·lència per a importar polítiques concretes d’altres països i aplicar-les aquí, necessitem importar i exportar els valors de tolerància que té Catalunya. Per això, avui DIPLOCAT és més necessari que mai”. El professor universitari va alertar que “hi ha forces polítiques populistes que intenten posar portes al camp”.

El debat Diplocat: una eina per projectar Catalunya al món es va poder seguir en directe per YouTube.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram