El filòsof Josep Maria Esquirol ha estat el representant català al festival de Portugal [Foto: ACN / Guillem Roset]

L’escriptor i filòsof Josep Maria Esquirol (Sant Joan de Mediona, 1963) va participar, aquest cap de setmana, al Correntes d’Escritas, un dels festivals literaris més rellevants de Portugal. Ho va fer en una taula rodona acompanyat per Abdulai Sila, Alfonso Cruz i Ruiz Zink.

L’assaig ‘La penúltima bondat’ (Quaderns Crema, 2018), Esquirol reflexiona sobre la vida humana que aborda els moviments fonamentals i el sentit de l’existència.  Un pas més després d’explorar el concepte d’intempèrie amb el premiat assaig de ‘La resistència íntima’ (2015), on el filòsof tracta la idea de les afores a partir dels infinitius “essencials” de la vida que l’autor proposa: viure, pensar i estimar.

Un festival referent a Portugal

L’edició de Correntes d’Escritas 2021 s’ha adaptat a la situació actual i de forma excepcional va tenir lloc en format digital. Fundat l’any 2000 a Póvoa de Varzim, amb motiu del centenari de la mort de José Maria Eça de Queiroz, el festival s’ha consolidat amb els anys.

En l’edició del 2020, el certamen va programar un focus centrat en la literatura catalana on hi van participar Najat El Hachmi, Marta Orriols, Tina Vallès i Melcior Comes. També es va adaptar l’exposició La literatura catalana al món de Julià Guillamon, que es va mostrar a la Feria del Libro de Buenos Aires 2019, amb un afegit sobre la relació de la literatura catalana amb Portugal.

La presència catalana al festival portuguès és fruit de la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, qui pretén fomentar la literatura catalana entre el públic portuguès, amb l’objectiu d’incrementar les traduccions d’obres a aquesta llengua.