Luca Bellizzi

Foto: Generalitat de Catalunya

“Amb l’aplicació del 155, el fons bibliotecari Giussepe Tavani de la Delegació del Govern a Itàlia, format per més d’un miler de llibres en català, va ser desmantellat de la seu de Roma i traslladat a l’oficina de l’Alguer, on ha estat un any tancat en un dipòsit“, revela a Exterior.cat el delegat Luca Bellizzi. Tavani (Roma, 1924), és catedràtic de filologia romànica de la Universitat La Sapienza di Roma i primer professor de catalanística a Itàlia, va donar el seu fons bibliogràfic a la Delegació del Govern a Itàlia, el maig de 2017.

De l’eliminació de les delegacions catalanes a l’exterior, Bellizzi recorda que “la delegació de Roma es va buidar de dalt a baix, es va tancar la seu, es va cessar tot el personal i es va enviar tot el material a Barcelona”. Aquella decisió, segons el delegat a Itàlia, va provocar que “tots els projectes de promoció cultural a Itàlia i de promoció econòmica a la península quedessin aturats i es perdés gran part de la feina que s’havia fet fins aleshores”. Tres mesos després de la reobertura la Delegació a Roma, Bellizzi explica que “hem d’hagut de començar de zero: des de la contractació d’un local fins a tramitar els concursos públics per la contractació del personal”. Des de finals d’any, l’oficina de l’Alguer també s’ha tornat a reestablir la seva activitat.

ROMA I EL PUNT ESTRATÈGIC DE L’ALGUER

La presència del Govern català a Itàlia va començar el 2003 amb la inauguració del Centre de la Generalitat a Roma. El Centre, situat en un edifici històric del centre de Roma al costat de la càmera dels diputats, va estar obert gairebé un any fins que l’executiu català va posar en marxar la Delegació del Govern a Itàlia, l’any 2015. Bellizzi explica que “la tasca és potenciar la marca Catalunya a Itàlia i fer-la més visible als ulls dels italians, a més de representar, promoure i defensar els interessos del país a Itàlia”. Aquesta tasca es desenvolupa en coordinació amb les oficines sectorials d’Acció i de l’Agència Catalana de Turisme que tenen la seva seu a Milà. Des de l’octubre del 2015 la Delegació del Govern a Itàlia incorpora dins la seva estructura l’oficina de l’Alguer amb l’objectiu de consolidar i reforçar els profunds lligams històrics i culturals que uneixen aquesta ciutat amb Catalunya.

Els lligams entre Catalunya i Itàlia venen de molt lluny. “Josep Pla deia que Catalunya és la regió més occidental d’Itàlia”, explica a Exterior.cat el delegat, qui afegeix que “els catalans ens sentim com a casa a Itàlia”. Fins al punt que, segons Bellizzi, “una part molt important de la comunitat  catalana resident a Itàlia està formada per parelles i famílies mixtes., fet que ajuda a profunditzar els lligams afectius i sentimentals entre els dos territoris”. La realitat catalana té molt d’interès a Itàlia. Prova d’això és que, a les portes de l’inici del judici del procés, La Stampa, tercer diari més important d’Itàlia, va dedicar la seva portada a una entrevista a Oriol Junqueras i Il Messagero, diari de referència a Roma, ho va fer amb Carme Forcadell, des de la presó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram