
Pacients esperant a l’entrada del centre de salut mental Dalal-Xel de Thiés, amb la missió institucional al fons [Foto: Xavier Pi / ACN]
A principis d’any, va posar en marxa un servei itinerant que un cop o dos al mes es desplaça a ciutats i zones rurals allunyades -alguna, a 300 quilòmetres- per atendre-hi pacients in situ. Ara el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament impulsa un projecte per reforçar-lo, que agafa el testimoni de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i vol estendre’s a més consistoris catalans.
Quan s’entra al centre de salut mental Dalal-Xel, la pols del carrer i el trànsit de Thiès donen pas a la calma. Dividit al voltant d’un pati central, on els interns hi descansen, el centre combina l’atenció primària amb l’hospitalització. Atén uns 80 pacients cada dia i compta amb 52 llits, dotze dels quals els ocupen dones.
Creat l’any 1995, el centre Dalal-Xel es gestiona des de l’ONG Juan Ciudad (que pertany a l’orde). Però al Senegal, com en d’altres països d’Àfrica, l’atenció a les malalties mentals es fa difícil. “Ens manca personal, perquè per exemple no tenim psicòleg, i sovint ens trobem amb enormes dificultats per accedir a medicaments”, explica el cap mèdic del Dalal-Xel, el doctor Abdoulaye Danfa.

La missió del Fons Català visitant la farmàcia del centre de salut mental Dalal-Xel de Thiés [Foto: Xavier Pi / ACN]
El cap mèdic del centre, però, també posa en relleu que l’esforç de sensibilització que porta a terme el Dalal-Xel mica en mica acaba donant els seus fruits. “Abans començàvem a tractar pacients que arribaven massa tard, després de mesos o fins i tot anys de patir la malaltia; ara, però, aquest termini s’ha reduït a setmanes o un mes”, destaca.
Molts dels pacients que es tracten a Thiès pateixen esquizofrènia. Però cada cop més, el centre Dalal-Xel constata com l’increment d’addiccions -sobretot, entre els joves- es tradueix en malalties.
“Rebem molta gent que és consumidora; per això, també es fa necessari afrontar el problema seriosament”, explica el director del centre, Etienne Sene. aquest objectiu, des del Dalal-Xel han engegat un programa entre els escolars de la zona -que ja s’ha fet a cinc centres- per sensibilitzar-los sobre els riscos de les drogues.
Un o dos cops al mes
En un racó del jardí del centre, hi ha una furgoneta blanca aparcada amb la insígnia de l’orde religiós. Quan surt, s’apropa a zones allunyades de Thiès per acostar els tractaments i fer seguiment als pacients que abans han passat pel Dalal-Xel.
El servei itinerant es va posar en marxa al gener, després que com concreta Sene, el centre es trobés amb què “molts pacients que tenien cita, no es desplaçaven a Thiès per manca de mitjans”. “Per això, vam pensar que anar-los a trobar a les localitats on viuen superaria les traves econòmiques i garantiria l’atenció”, explica el director.
Actualment, aquest servei de psiquiatria -a la furgoneta, també hi ha una petita farmàcia- es porta a terme a quatre zones rurals allunyades. Són les de Louga i Bambey, on s’hi va un cop al mes; i les de Mbacké i Richard-Toll (aquesta, a tocar de la frontera amb Mauritània) on el servei s’hi desplaça cada dos mesos. En alguns casos, fent fins a gairebé deu hores d’anada i tornada.
Gabriel Malé és un dels infermers que acompanya l’equip mèdic. “És molt important poder-los oferir atenció al lloc on viuen, perquè econòmicament la gent no es pot permetre el desplaçament fins a Thiès; els anem a veure i això facilita l’atenció”, subratlla.
Visites més sovint

La delegació del Fons Català passejant pel pati del centre de salut mental acompanyats del seu director [Foto: Xavier Pi / ACN]
En els darrers anys, el Dalal-Xel s’ha beneficiat de la cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Les aportacions directes que el consistori ha fet al centre s’han destinat a personal, compra de medicaments, millora de les instal·lacions o a la campanya de conscienciació als centres educatius sobre els riscos del consum de drogues.
El Fons Català impulsa un projecte per reforçar el servei de psiquiatria itinerant del Dalal-Xel
Ara, arran de la demanda de Sant Boi, el Fons Català impulsa un projecte per reforçar el servei de psiquiatria itinerant del Dalal-Xel. Per això, buscarà altres ajuntaments catalans que se sumin a la iniciativa, perquè la cooperació municipalista es tradueixi amb més visites a pacients amb malalties mentals en zones rurals del Senegal.
Precisament, en el marc de la missió institucional al país africà, el president del fons, Jordi Cuadras, i la referent de la Comissió de Migracions i Desenvolupament, han visitat el centre. “Al Senegal, com també en altres zones d’Àfrica, la salut mental està envoltada encara de molts perjudicis, que es lliguen a la bruixeria i les creences; però al costat d’això, tenir cura d’aquests pacients es fa igual de necessari”, destaca Cuadras.
El president del Fons Català subratlla que, precisament, el nou projecte que ara s’impulsarà respon a aquest objectiu. “Potenciar l’atenció a zones rurals on hi ha més pervivència dels estigmes, desplaçant-hi equips mèdics especialitzats, permetrà millorar la cura a aquests pacients”, afirma Cuadras.
60.000 pacients
D’ençà que el Dalal-Xel va obrir, ara fa gairebé tres dècades, ha atès 60.000 pacients. A més, per afrontar l’increment d’addiccions que es tradueixen amb malalties mentals, també ha posat en servei un centre específic a Nguekokh.
El de Thiès no és l’únic centre de salut mental que l’ONG Juan Ciudad i l’Orde de Sant Joan de Déu gestionen al Senegal. El 2003, en va obrir un segon a Fatick (aquí, es compta amb 46 llits d’hospitalització).
El Fons Català viatja al Senegal per impulsar projectes i buscar socis