Els germans de Jordi Pujol Puente, amb el delegat Eric Hauck i Manel Vila [Foto: Anto Magzan]

El fotoperiodista català Jordi Pujol Puente ha rebut el reconeixement com a Ciutadà d’Honor de Sarajevo a títol pòstum. Pujol Puente va morir el 17 de maig del 1992 en un bombardeig mentre cobria el setge de la capital de Bòsnia i Hercegovina per al diari ‘Avui’ i col·laborava amb l’agència Associated Press (AP).

Les seves fotografies van retratar els primers dies del que és el setge més llarg contra una gran ciutat en la història moderna, amb més d’11.000 víctimes mortals. Pujol Puente va ser el primer periodista estranger en perdre la vida a Sarajevo durant la guerra de Bòsnia, víctima d’una de les 500.000 bombes disparades contra la ciutat. Tenia 25 anys.

La seva mort “va fer que els catalans sentíssim aquella tragèdia com a nostra, també 30 anys després”, ha reblat el delegat del Govern al sud-est d’Europa, Eric Hauck

En l’entrega del premi -feta dimecres- ha comptat amb la participació dels germans de Pujol Puente, Marta i Pere, el que ha suposat la primera visita d’ambdós a Sarajevo. A l’acte també hi ha assistit el delegat del Govern al sud-est d’Europa, Eric Hauck, amic i company periodista de Pujol Puente durant la cobertura del setge.

La seva mort “va fer que els catalans sentíssim aquella tragèdia com a nostra, també 30 anys després”, ha afirmat Hauck, que ha afegit que, davant la nova guerra a Europa ordenada per Vladímir Putin, les fotografies de Pujol Puente adquireixen més valor.

Quart català que rep aquesta distinció

El títol de ciutadà honorífic és un reconeixement que el Consell Municipal de Sarajevo entrega des de l’any 2000 a persones que han tingut un rol destacat en el desenvolupament de la ciutat. Jordi Pujol Puente és, de fet, el quart català en rebre aquest reconeixement.

Abans l’havien rebut l’expresident de la Generalitat de Catalunya i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, el 2008; el tenista Juan Maria Tintore, el 2009, i l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament Manel Vila, el 2015.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram