
Foto: Projecte COOPEREM
El projecte COOPEREM, centrat en les actuacions coordinades que es duen a terme a la frontera entre Catalunya i França, ha despertat l’interès del ministeri d’interior alemany. En concret, el professor Tobias Chilla, responsable d’un estudi sobre la cooperació transfronterera que està duent a terme la Universitat de Nuremberg per encàrrec del ministeri d’interior alemany, ha contactat amb els responsables del projecte COOPEREM per saber com millorar les relacions transfrontereres amb els seus veïns en situacions d’emergències.
En la primera etapa d’aquest projecte, els alemanys estan realitzant un seguit d’entrevistes amb responsables tècnics i polítics arreu d’Europa, per conèixer les seves experiències sobre l’estat actual de la cooperació en les seves respectives zones de frontera.
Segons el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona i responsable del projecte COOPEREM, Albert Ballesta, “que el Ministeri d’Interior d’Alemanya, així com altres organismes i institucions, es fixin en el COOPEREM com a exemple de cooperació transfronterera a seguir, és un indicador dels esforços i el treball conjunt que els socis del projecte estem fent per eliminar les barreres administratives i aconseguir una cooperació operativa d’emergències fluida i eficaç a la zona transfronterera”, ha declarat.
El projecte COOPEREM, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros, el 65% del qual l’aporta la Unió Europea.