Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament [Foto: Govern]

El Govern ha aprovat el Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2025. El document recull el conjunt d’actuacions per fer front als reptes globals i acomplir les fites de la política pública de cooperació al desenvolupament.

A través del Pla anual, el Govern reafirma el compromís amb la solidaritat i la cooperació al desenvolupament, tot mantenint la fita de destinar el 0,7 % dels ingressos corrents no condicionats a la cooperació al desenvolupament l’any 2030. També destaca la voluntat d’ajustar el marc normatiu per garantir que la cooperació catalana sigui un exemple de qualitat, eficàcia i impacte global, i l’aposta per continuar desplegant la política pública de cooperació al desenvolupament feminista.

El Pla inclou un recull les principals prioritats estratègiques sectorials, geogràfiques i de millora del finançament per complir els compromisos

El Pla inclou un conjunt d’accions en àmbits diversos, i recull les principals prioritats estratègiques sectorials, geogràfiques i de millora del finançament per complir els compromisos i les fites definides en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.

Alguns dels desafiaments més destacats als quals vol donar resposta el pla són la crisi de l’ordre internacional i la democràcia; la proliferació de crisis humanitàries; l’auge dels moviments antidrets; i els reptes per finançar la cooperació, les retallades en l’ajut oficial al desenvolupament i l’erosió del sistema internacional de l’ajut.

Davant d’aquests reptes, el pla ofereix solucions com el reforç de la democràcia local i la cooperació descentralitzada; el compromís amb l’impuls de la cooperació feminista; el reforç de l’educació global en la construcció de narratives que tornin a connectar amb el jovent per tal de revertir un viratge conservador d’una part de la ciutadania.

Participació dels ens locals

A més, el pla incorpora la voluntat de reforçar la participació dels ens locals en la política de cooperació i la creació de partenariats estratègics amb enfocament territorial. En aquest marc, s’impulsarà el desplegament de l’Equip Catalunya, que articularà el treball amb els actors de l’àmbit local.

S’impulsarà, així, la col·laboració amb actors rellevants, com ara el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i altres municipis.

El pla ha estat elaborat per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, adscrites al Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, amb la col·laboració de la resta de departaments de la Generalitat.

Prèviament a la seva aprovació, ha estat dictaminat pel conjunt d’òrgans consultius que garanteixen la participació de la societat civil i el món institucional de la cooperació catalana, com el Consell de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Interdepartamental de Cooperació al Desenvolupament, i la Comissió de Coordinació amb els Ens Locals.

El Govern injecta 8 milions extres per reforçar projectes de cooperació internacional
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram