El Govern català ha aprovat el Pla Europa, un document que parteix d’una visió indiscutiblement europeista, oberta al món, i alhora propera als ciutadans i defineix Europa com l’espai natural de veïnatge, geogràfic i cultural, de Catalunya.

La idea principal és que les decisions a Europa no s’han de prendre només des dels governs, sinó que Europa és la seva gent, i per tant és la ciutadania qui ha de poder decidir. El Llibre blanc és el resultat de les aportacions del Govern de la Generalitat i de la societat civil, que fa del Pla Europa un pla de país.

Es fonamenta en cinc posicionaments principals: una Europa més democràtica; una Europa de les persones; amb un pressupost suficient per fer front als reptes que cap estat pot resoldre aïlladament; amb una aposta decidida pel veïnatge mediterrani i solidari; i una Europa que promogui els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Per fer una Europa més democràtica, es proposa reforçar la unió política, econòmica i monetària, dotant la Unió de més instruments per fer front a les crisis i millorar-ne el control democràtic; i reforçar la governança multinivell en la construcció europea.

El Pla Europa es posiciona també sobre el pressupost de la Unió Europea que s’aplicarà en el període 2021-2027, i planteja l’adopció d’un marc financer que faci front als reptes europeus i globals, i que enforteixi la cohesió social, econòmica i territorial a la Unió Europea per tal de reduir les desigualtats.

Renovar la política de veïnatge, refermant el valor central de la Mediterrània i adoptant un model solidari és l’objectiu principal del Govern en aquest àmbit, d’acord amb l’Estratègia Mediterrània i amb el Grup de Treball Interdepartamental de Ports segurs.

Amb l’aprovació del Pla Europa, el Govern aposta per una Europa que prioritzi el benestar dels ciutadans i els acosti les decisions polítiques, una Europa més equilibrada i descentralitzada, i on el principi de subsidiarietat s’apliqui de forma més efectiva.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram