Font: Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, han avisat per carta els màxims responsables polítics d’Alemanya, el Regne Unit i Suïssa que “la vigilància” del govern espanyol a l’entorn de l’activitat de les delegacions catalanes a l’exterior “pot haver afectat” els ciutadans i els representants oficials d’aquests països.

La missiva –que també s’ha enviat als màxims dirigents d’Irlanda- forma part d’una acció del Govern per informar els electes europeus del que anomenen ‘Borrellgate’, i té en compte els països on s’hauria dut a terme el presumpte espionatge. “Lamentem particularment que aquestes accions hagin tingut lloc en el seu territori i puguin haver afectat el dret a la privacitat dels seus ciutadans i els seus representants oficials”, afirmen literalment.

En paral·lel a aquestes cartes, que signen els dos polítics catalans, l’executiu català ha enviat una altra missiva –amb contingut molt similar però sense el paràgraf on s’alerta de l’afectació als ciutadans del país concret- a tots els eurodiputats del Parlament europeu, als ministres d’afers estrangers de la UE i de l’Efta, als presidents i primers ministres d’aquests mateixos països i als ambaixadors amb presència a Espanya i als cònsols amb presència a Barcelona.

En ambdós models de carta, el Govern condemna “rotundament” les presumptes activitats de “monitorització i vigilància”, que apunten a la feina “legal i legítima de representants oficials d’un govern escollit democràticament”.

A més, Torra i Bosch consideren que hauria valgut més que els “recursos i esforços” que ha utilitzat el Ministeri d’Exteriors espanyol en “l’intent de suprimir i emmordassar la dissensió política” s’haguessin destinat “al camí més fructífer” del diàleg, “com una manera d’afrontar democràticament un assumpte polític”.

Cal recordar que el president de la Generalitat ja va anunciar ahir al Parlament de Catalunya que informaria les diferents cancelleries de l’actuació del Ministeri d’Afers Exteriors “contra una idea”, en una intervenció en què també va demanar la dimissió del ministre Borrell.

“Voldríem aprofitar aquesta oportunitat per reafirmar la intenció de seguir treballant, a través de les delegacions a l’exterior, per estrènyer la cooperació entre Catalunya i els seus veïns europeus”, clou la carta genèrica, en un paràgraf que en el model de la carta específica substitueix l’expressió “els seus veïns europeus” per la menció del país al qual s’adreça.