El govern britànic ha fet una crida al diàleg durant un debat sobre la sentència del Suprem a la cambra dels comuns. Durant la discussió, una vintena de diputats del parlament britànic han preguntat el secretari d’estat per a Europa sobre la situació política a Catalunya.

El diputat gal·lès Hywel Williams, del partit nacionalista Plaid Cymru, ha preguntat si el govern britànic mantindrà diàlegs amb l’executiu espanyol i amb la Unió Europea sobre les condemnes als líders catalans. Sobre aquesta qüestió, el secretari d’estat ha apuntat que ha estat en contacte amb l’ambaixador a Espanya per interessar-se per la sentència i que tornarà a parlar amb ell “en les pròximes setmanes o mesos”.

“Els que vam veure ahir és l’equivalent jurídic del que vam veure de la policia espanyola als carrers de Catalunya fa dos anys”, ha assegurat la laborista Thornberry, que ha assenyalat que es tracta d’una actuació policial “innecessària” i “contraproduent”.

El conservador Desmond Swayne ha assegurat que les condemnes “recorden a règims passats”, mentre que Peter Grant, de l’SNP, ha reivindicat que el fet que una acció sigui “legal o constitucional no la fa més defensable”. “Són els nostres equivalents”, ha subratllat en referència als polítics catalans empresonats.

CONVIDEN PUIGDEMONT A WESTMINSTER

El president del parlament britànic, John Bercow, obre la porta de Westminster a l’expresident Carles Puigdemont. “Si ve aquí a parlar serà extremadament benvingut”, ha respost Bercow a la diputada laborista Emily Thornberry, que havia preguntat al secretari d’estat per a Europa, Christopher Pincher, si podia garantir que l’expresident seria “lliure” de visitar el Regne Unit “sense risc de ser arrestat ni extradit”.

En un debat al parlament britànic sobre la sentència del Tribunal Suprem, Pincher ha fet una crida al diàleg per resoldre la situació política a Catalunya, però ha remarcat que es tracta d’una “qüestió d’Espanya” i que els líders independentistes han “d’acatar la llei”.

Pincher ha defensat l’ordre constitucional i les “estructures legals” de l’estat i ha remarcat que la justícia espanyola és “transparent” i “robusta”. Pel secretari d’estat per a Europa, la qüestió catalana s’ha de “resoldre per la via constitucional i legal”.

Sobre un possible viatge de Puigdemont al Regne Unit i responent a la pregunta de Thornberry, el secretari d’estat ha dit que “qualsevol ordre de detenció europea és un afer de les autoritats que l’emeten” i ha remarcat que no faran comentaris sobre una possible euroordre “com a mínim, fins que s’hagi executat l’ordre”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram