L’esclat del coronavirus ha deixat centenars de catalans atrapats arreu del món. Des que els diferents països han pres mesures més dràstiques i han tallat qualsevol accés, les possibilitats de retorn a Catalunya s’han vist reduïdes de forma exponencial.

Aquests dies, els telèfons del departament d’Acció Exterior de la Generalitat i les delegacions del Govern català arreu del món treuen fum. “Estem atenent centenars de catalans, tot i que ara mateix hi ha una setantena de casos sobre la taula”, confirmen a Exterior.cat. Així, “cada cas es treballa de forma conjunta i cada delegació ofereix cobertura de la seva àrea geogràfica”, puntualitzen.

Actualment, la Generalitat compta amb oficines a Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa, França, els Balcans (amb seu a Zagreb), els països bàltics (amb seu a Riga), Europa Central (amb seu a Viena), els països nòrdics (amb seu a Estocolm), Portugal, l’Argentina, Mèxic i Tunísia.

DOS CATALANS QUE JA SÓN A CASA

És el cas de Raül Gil, qui es trobava a Mèxic, amb la possibilitat de no poder tornar a casa. “Després de l’anunci fet per la Unió Europea de tancar les fronteres, vaig mirar de posar-me en contacte amb l’ambaixada d’Espanya a Mèxic i no vaig tenir cap resposta”.

Així va contactar amb la delegació del Govern català: “va ser una gran sorpresa quan van respondre al telèfon al moment i es van interessar on era, quin era el meu vol de tornada i automàticament em van dir que es posaven a treballar per aconseguir més informació. Van trigar 7 minuts a respondre’m!”, diu Gil.

Ahir va aterrar a l’aeroport del Prat. “Tot ha sortit bé!”, ha piulat Gil, a qui ha volgut agrair personalment la tasca de Lleïr Daban, delegat del Govern català a Mèxic. Els catalans que viuen aquesta situació a l’estranger i no troben la via per tornar a Catalunya “ens contacten i des del departament i les delegacions mirem d’oferir-los informació i acompanyament de cada situació”, reconeixen des del departament.

Iris Ros viu a cavall entre Barcelona i Roma. Treballa a l’empresa Kids&Us, que gestiona acadèmies d’anglès arreu del món. Després de gairebé un mes -i dues setmanes confinada a la capital italiana- ja és a casa, al barri de Gràcia, de Barcelona. La tornada ha estat de 48 hores i després d’agafar fins a 6 trens! “Ha estat una odisea després de sentir-me atrapada i sola tants dies”, explica a Exterior.cat.

Confinada en un Airbnb a Roma, Ros va demanar ajut a l’ambaixada espanyola a Itàlia. “Em van agafar les dades, em van dir que farien seguiment del meu cas però se n’han rentat les mans. Ni m’han trucat ni he sabut res més”, rebla. Així, la gracienca va acudir a la delegació del Govern català a Roma.

Ros explica que “des del primer moment vaig tenir un seguiment constant des de la delegació, en cada punt calent de la meva tornada tenint en compte que anaven tancant les fronteres… Vull agrair el suport que he rebut per part de la delegació catalana a Itàlia”. Ara, a casa amb els pares, està aïllada en la seva habitació tenint en compte que prové d’un país on hi ha hagut contagi per coronavirus. “Estic bé, no tinc símptomes, però he de fer bondat”.

COORDINACIÓ AMB LES COMUNITATS CATALANES

Davant la situació d’emergència sanitària generada pel coronavirus, des de les delegacions de la Generalitat fins als diferents casals catalans d’arreu del món fa dies que són al servei d’aquells catalans que es troben als països de la seva àrea d’influència.

Així, les delegacions del Govern informen de les mesures que adopten els diferents països afectats per la pandèmia s’actualitzen i canvien de manera regular. Les diferents xarxes de casals catalans arreu del món també s’han posat a disposició d’aquells catalans que estiguin a l’estranger i tinguin dificultats davant l’escenari de contagi pel coronavirus.

D’altra banda, el govern espanyol ha assegurat que no deixarà cap ciutadà que es trobi a l’estranger i que vulgui tornar a la península ibèrica. Això sí, ha subratllat que, de moment, no preveu organitzar repatriacions, excepte en algun cas molt concret com a Filipines i a Perú.

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha demanat “paciència, col·laboració i responsabilitat” i ha aconsellat que “mentre no sigui imprescindible, evitin viatjar i els desplaçaments” i els ha emplaçat a dirigir-se als consolats espanyols arreu del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram