Foto: Acció Exterior

El Govern de Catalunya ha aportat 150.000 euros a un projecte per fomentar l’empoderament de més de 2.000 dones de zones rurals de Mali. Es tracta del projecte She grows, liderat per la Convenció de les Nacions Unides per la Lluita contra la Desertificació i executat per l’ONG Tree Aid a la regió maliana de Koulikoro.

L’objectiu és abordar la pobresa i els efectes de la crisi climàtica restaurant i protegint terres, empoderant les dones amb les capacitats per gestionar-les i evitar que es degradin i, de retruc, millorar les seves condicions socials i econòmiques.

She grows és un dels múltiples projectes que hi ha sota el paraigua de la Gran Muralla Verda (GMV), una iniciativa panafricana per lluitar contra la crisi climàtica al Sahel i abordar les conseqüències socials i econòmiques que comporta.

L’aportació catalana permetrà acompanyar 1.100 dones de la regió de Koulikoro en l’organització de cooperatives que gestionin i restaurin les terres degradades i formar-ne 1.000 més en la producció d’estufes de baix consum i la gestió d’horts comunitaris, contribuint a la seva autonomia econòmica.

A més, també es plantaran a la zona 1.000 arbres que permetran retornar la fertilitat als sòls i retenir l’aigua, a més de millorar la seva productivitat i biodiversitat.

Àfrica, afectat per la crisi climàtica

“El continent africà és un dels més afectats per la crisi climàtica”, recorda la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, qui afegeix que “amb el projecte She Grows, donem suport a un dels nostres socis africans, Mali, perquè tingui més eines per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic”.

El Sahel, literalment “costa” en àrab, és la regió que recorre el sud del desert del Sàhara i que comprèn els territoris del Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, el Txad, Sudan, Etiòpia, Eritrea i Djibouti.

És en aquests onze territoris fronterers amb el Sàhara que la Gran Muralla Verda africana actua per combatre el progressiu avenç del desert cap al sud, que està provocant sequeres cada vegada més severes i freqüents a la regió, una de les més vulnerables del món davant de la crisi climàtica.

L’aportació de 150.000 euros a aquest projecte de la Gran Muralla Verda s’alinea amb el Pla Àfrica del Govern 2020-2023, que es va aprovar al març del 2020 amb voluntat d’obrir-se al continent i establir lligams amb organismes continentals com la Unió Africana (UA) i organitzacions multilaterals que tenen presència a l’Àfrica, amb qui Catalunya ja té una llarga tradició de col·laboració.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram